A rovat kizárólagos támogatója

Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban – a Föld napja, április 22. ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye. Sokat tettünk, de nem eleget. Egyetlen nap kevés…

 Ezt jelzi az IPCC legújabb jelentése is a klímaváltozásról, a várható élelemválságról, ami bennünket is érint.

Magyarországon a családok ökolábnyomának 42%-át a táplálkozás teszi ki, különösen a húsfogyasztás szerepe jelentős. Túl sok húst eszünk, felvágottat, sajtot, tojást. Az ipari méretű állattartás a piac törvényeit követi: a befektetés minél gyorsabb megtérülésére, haszonra törekszik. Minél rövidebb idő alatt minél nagyobb mennyiséget szeretne eladni, és ez gyakran a minőség rovására megy.

A húsipar túlkínálatával túlfogyasztásra ösztönöz, ami árt egészségünknek és
a környezetnek is. A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt
az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. A növekvő húsigény miatt termőfölddé alakítjuk az erdőket, pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást.

Egyetlen nap kevés…

Legyen ezentúl minden héten Föld napja, ne csak egyszer egy évben! Hetente legalább egy nap ne együnk húst, ezzel jelentősen csökkenthetjük ökolábnyomunkat – évi 100 kg-mal kevesebb éghajlatot károsító szén-dioxid kerül a légkörbe. Ha egy négytagú család dönt így, az már 400 kg, ha egy nagyobb intézmény menzája, az már tonnában mérhető szén-dioxid-csökkenés – azaz kisebb lesz a család, az ország szénlábnyoma. Késsel, villával sokat tehetsz.

Kezdetnek épp ideális a Föld napja. Idén húsvét utáni keddre esik, húsfelejtő keddre. Kiváló alkalom, hogy a húsvét előtti nagyböjtöt a Föld napjától kezdve egészségünket is kímélő klímaböjttel folytassuk. Egész évben. Tartsunk hetente legalább egyszer (vállalkozóbbak hetente háromszor) Föld napját. Húsmenteset. Minden héten.

Fontos észben tartani, mert a túlkínálat kényelme hamar elcsábít: „ma nincs időm, gyorsan bekapom ezt a sonkás szendvicset, és majd holnap…” A húsmentes nap eleinte bizony kicsit több odafigyelést kíván, de tavasszal könnyebb belevágni. Ilyenkor napról napra nő a friss zöldségek, gyümölcsök választéka, az ember alig várja, hogy beleharapjon egy ropogós retekbe, karalábét szeljen a salátába… Aki szeret versenyezni, az csatlakozhat a Versenyezz a fákkal… felhíváshoz, a kreatív, sütni-főzni szerető kísérletezőket pedig Menübajnokságra hívjuk ki, hogy ötleteikkel segítsenek a többieknek.

Légy a húsmentes hétfő klub tagja!

Kezd a Föld napján, kedden. Rád is számítunk! Ha félmillióan csatlakozunk, akkor egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. Tégy az éghajlatváltozás ellen! Minden héten! Csatlakozz, segítünk: www.husmenteshetfo.hu.

Egyéb ötletadó Föld napi programokat itt találsz: http://fna.hu/afoldnapja/rendezvenyek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás