A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Új webalkalmazás segíti a közép-európai KKV-k termelési folyamatainak „zöldítését”Az európai együttműködésben megvalósuló CEEM projektben 2014 végéig 5 ország 500 vállalkozása érintett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A projekt keretében kidolgozott módszertan és az új webalkalmazás az ún. „Eco-energy-efficiency Management Tool (3EMT)” a KKV-k részvételével folytatott kísérleti tevékenység során kerül tesztelésre, melynek célja, hogy növelje a közép-európai ipari szektor környezeti felelősségvállalását és elősegítse energiaköltségeik csökkentését. A nemzetközi benchmark és statisztikai adatok segítik a politikai döntéshozókat az iparpolitika megújításában, és új érdemi értékelő rendszer bevezetésében, ami előnyben részesíti a zöld vállalatokat.
Közép-Európa ipara nagy szerepet játszhat a tisztább környezet kialakításában az új technológiák alkalmazása és a termelési folyamatok fejlesztése által. A „Central Environmental and Energy Management as a kit for survival” – CEEM projekt, amely a Közép-Európai Transznacionális Program társfinanszírozásával valósul meg, a KKV-k vezetőit segíti a szennyezés csökkentése, a hulladékgazdálkodás, az energiahasználat és a nyersanyagkészlet optimalizálásában. A CEEM partnerek által kifejlesztett online eszközt márciustól közel 500 vállalkozás teszteli, melyek közül 100 példaként szolgál majd annak bemutatására, hogy a projekt keretében kifejlesztett egyszerű webes alkalmazás segítségével fenntartható, tiszta termelés alakítható ki a költség csökkenése mellett. A 100 esettanulmány megvalósítását Magyarországon, Ausztriában, Szlovéniában, Olaszországban és Csehországban külön erre a célra képzett szakértők segítik.
A projekt 2012 novemberében indult, költségvetése 1,6 millió euró. 10 partner együttműködésével valósul meg, a partnerségben részt vesznek többek között kutatóintézetek, közvetítő szervezetek és intézmények. A projekt a környezetvédelem alapvető kérdésével foglalkozik a közép-európai térségben, ahol a folyamatos gazdasági felzárkózási folyamat új lehetőségeket kínál, miközben számos környezeti veszélyt is magában rejt. A projekt kísérleti fázisa ezért négy fő iparágat céloz meg: a feldolgozóipart, az építőipart, az autóipart, és az élelmiszeripart, melyek minden érintett régióban jelentős erőt képviselnek és a környezetszennyezés legfőbb forrásai.
A CEEM projekt nemzetközi megvalósítása elősegítheti a zöld technológiák elterjedését, a fenntartható termelést és a fogyasztói szokások megváltozását, az európai és nemzeti környezeti előírások betartását, a környezeti tanúsítványok számának emelkedését, csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást és az energiafelhasználást, és ezáltal a KKV-k költségeinek csökkentését.

A 3EMT alkalmazás segítségével a különböző régiók és iparágak vállalatai összehasonlíthatják teljesítményüket, az alkalmazás statisztikai adatokat szolgáltat részükre. Az eszköz segítségével a politikai döntéshozók új fenntartható, a közép-európai országokban harmonizált iparpolitikát alakíthatnak ki.
A projekttel kapcsolatos további információ: www.ceemproject.eu
Kovács Katalin, projektmenedzser, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.: katalin.kovacs@bayzoltan.hu


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás