Hirdetés

Természetesen sehogyan, kivéve ha zöldterület helyett következetesen zöldfelületet mondunk. Ez utóbbiba ugyanis a borostyánnal befuttatott sokemeletes múzeum is beleszámít. A falakon lógó borostyánon azonban sem gyereket, sem kutyát nem lehet majd sétáltatni, lesz viszont helyette jó néhány mélygarázs, ezek lejáratai és egy Duna Pláza méretű új múzeum is – már ha mindez tényleg megvalósul.

A nemrég megalakult Civil Női Kormány nem szeretné, ha megvalósulna, ezért április 25-én a Kós Károly sétány és a Hermina út sarkán várt mindenkit, aki továbbra is közparkként szeretné használni a Városligetet. „Budapesten sajnos egyre kevesebb a zöldterület, ahol pedig még nem vágták ki a fákat – vagy ezek egy részét – azt óvnunk kellene. Kormányaink most és korábban sem akartak további zöldterületeket létrehozni a városban, pedig a városlakóknak joguk van levegőt venni, sőt talán azt is joguk lenne érezni, hogy jó ebben a városban élni” – mondta a Városliget megmentése érdekében szervezett demonstráción Csikai Mária „környezetvédelmi miniszter”. (A Civil Női Kormány családias csapatában csak női szakértők – miniszterek – találhatók. A környezetvédelem és a nemek közti egyenlőség mellett más nemes célok is vezérlik őket: szeretnék képviselni a legkülönfélébb kirekesztett csoportok érdekeit, például a fogyatékkal élőkét, hajléktalanokét vagy éppen a romákét – a szerk.)

„A környezethez és az egészséghez való jogunk alapjognak minősül. Azokat is megilleti, akik történetesen nem a Rózsadombon, vagy a budapesti agglomeráció valamelyik gyönyörű, tiszta levegőjű településén élnek. Képviselni szeretnénk ezért a Városligetet, hiszen miközben folyamatosan nő az asztmás és a különféle légúti megbetegedések száma, a budapesti zöldterületek ügyét sem a főváros, sem az önkormányzatok, sem az eddigi kormányzatok nem kezelték prioritásként. A kivágott fákat többnyire nem pótolják, a még létező zöldterületeket pedig el akarják tőlünk venni” – figyelmeztette a budapestieket és a Városliget környékén élőket Csikai.

Civil Női Kormány‎ tiltakozó sétája a Városliget beépítése ellenCivil Női Kormány‎ tiltakozó sétája a Városliget beépítése ellen

Mínusz 120 000 négyzetméter zöldterület

„A Liget tervezett beépítéséről sem a zuglóiakat, sem a képviselő-testületet nem kérdezte meg senki. Ez a terv aztán mindenfajta egyeztetés nélkül lett elfogadva. Nem kell egyeztetni a fővárossal a különféle építési szabályokat, semmifajta társadalmi egyeztetésen nem kell a terveknek átmennie, így a zuglóiak vagy akár a fővárosiak jogilag csak igen nehezen szólhatnának bele bármibe is. Marad tehát az egyszerű állampolgári tiltakozás, és üdvös volna, ha ehhez minél többen csatlakoznának” – mondta Várnai László független önkormányzati képviselő, a CivilZugló Egyesület elnöke.   Várnai szerint a Liget tervezett beépítése egy klasszikus állatorvosi ló. „Zuglóban sok hasonló volt az elmúlt években, a mostani eset azonban különösen súlyos: mindenfajta törvényi egyeztetés nélkül, illetve a civil és szakmai szervezetek határozott negatív állásfoglalása ellenére zajlanak a dolgok. A Magyar Urbanisztikai Társaság, a tájépítészek, a városvédők, mindenki ellenezte, és ellenzi ezeket a terveket. Ezer más hely van Budapesten amit fejleszteni kéne. Rákosrendezőn például évek óta ott állnak – teljesen elhanyagoltan – az üres területek, amelyeket barnamezős beruházások keretében nagyszerűen lehetne fejleszteni” – ismertette röviden Várnai a sokak által már jó ideje ismert tényeket. ("Ahol most a szemét ég, és égig ér a gaz, a hulladék, szaporodnak a patkányok és a gyomfák….ott mi lehetne?" – tette fel – a mondhatni égető – kérdést a Városliget Barátai Facebook oldal, azután, hogy rengeteg gumi gyulladt lángra egy hatalmas szeméttelepen Zuglóban.

A kérdés nem maradt megválaszolatlanul, az Epiteszforum.hu ugyanis nemrég bemutatta Csizmadia Dóra tájépítész több diplomadíjat nyert tervét. Ez a terv Budapest egyik legnagyobb rozsdaövezetének, a közel százhektáros Rákosrendező pályaudvarnak és közlekedési kapcsolatainak revitalizációjával foglalkozik. Bővebb információkért és a képekért kattintson ide: Közlekedési Témapark Rákosrendezőn. Ha pedig a Rákosrendező környéki szemétkupacokról szeretne olvasni – és a pusztulatot dokumentáló fotókat is megtekinteni – akkor kattintson az Urbanista blog április közepi bejegyzésére: Illegális szeméttelep működik Zuglóban? Egyszer már leégett a napokban kigyulladt hulladék, de senki nem tett semmit azóta.

Duna Pláza méretű épület a Ligetben?Duna Pláza méretű épület a Ligetben?

Várnai szóba hozta a Liget tervezett beépítésével kapcsolatos legsúlyosabb problémát, a zöldterület méretváltozásának kérdését is. „Nincs az a zöldterület, amiből ha elveszünk 120 000 négyzetmétert, akkor ez utána valahogyan mégis növekedne. Ez egy egyszerű fizikai képtelenség. Semmifajta hatástanulmány nem készült erről eddig, holott ezekre minden más hasonló esetben szükség van. A múzeumokat már tervezik, környezeti hatástanulmány pedig majd talán decemberre lesz” – hívta fel a figyelmet Várnai. „Ott ahol a futókör van – és ahol gyermekkoromban biciklizni tanultam – oda egy 46 000 négyzetméteres múzeumot terveznek. Ez lesz az új Nemzeti Galéria és az új Ludwig Múzeum – már amennyiben tényleg megépül. Ez az épület – a legutóbbi tervek szerint – 26 méteres párkánymagassággal és 40 méteres tetőmagassággal rendelkezne. Egy Duna Pláza méretű épületről beszélünk tehát, szemben az egy-két szintes Hermina úti villákkal, egy kétszer egy sávos autóút mellett” – szemléltette a tervezett múzeumépítések nagyságrendjét Várnai.   „Május 17-én délután 4 órakor lesz rá alkalom, hogy mindenki örökbe fogadjon egy fát azokon a területeken, ahol a közeljövőben építkezni terveznek. Így mindenkinek lehet majd egy fája, amit megvédhet” – zárta mondandóját a független önkormányzati képviselő.

Miért kellett a Liget területén az összes építési szabályzatot felfüggeszteni?

„Magyarország teljes területén mindenhol érvényesek az építési szabályzatok, Budapestnek erre az egyetlen négyzetkilométerére – a Városligetre – azonban nem. Nem véletlenül. Azért nem érvényes itt, mert a Liget a Világörökség része és szomszédsági jogon örökségvédelem alatt áll. Ide emiatt egyáltalán nem lehetne magas épületeket emelni, sőt építeni se lehetne semmit. Bontani lehetne, és meg lehetne javítani például az utakat. Arra viszont semmi szükség nincs, hogy a Ligetbe egy 12 emelet magasságú épületet építsenek” – érvelt Garay Klára, a Városligeti Hírmondó és a Városliget Barátai Facebook oldalak szerkesztője. A Garay által javasolt tennivalókról itt nézhet meg egy igen találó fényképalbumot.

„A Városliget jelenleg közparkként van közművesítve. Képzeljék el, hogy az ide tervezett épületekhez vezető csatornák, valamint a víz-, telefon-, villany- és gázvezetékek mentén minden fa ki fog pusztulni. Több száz fáról van szó, így már csak ezért sem lehet majd zöldebb a Liget, mint amilyen eddig volt – hiába állítanak mást. Egy másik példa: a Hungária körgyűrű zajterhelése jelenleg 15-20 decibellel haladja meg az egészségre ártalmas határértéket. Ide eresztenének még be vagy másfél millió turistát és legalább ezer, minden nap itt dolgozó embert, a forgalom tehát csak még tovább nőne. Harmadszor: egy közparkban a beépítettség maximum 3% lehetne, és ez sajnos már most, ebben a pillanatban is 5,7%-os. Ha pedig a tervezett múzeumnegyed tényleg megvalósul, akkor a beépítettség 12-13%-ra nő majd – csak a jelenleg tervezett épületeket figyelembe véve. Ezeken kívül azonban még 15 másik, különféle funkciójú épületet is felhúzhatnak majd a mostani tervek szerint” – mondott konkrét számadatokat Garay.

Garay Klára: a megengedhető négyszeresére is nőhetne a beépítettségGaray Klára: a megengedhető négyszeresére is nőhetne a beépítettség

Ne szavazzunk azokra, akik beépítenék a Ligetet

„A kormány egy 150 milliárdos beruházást tervez, amire jelenleg még nincsen fedezet. Paks 2 , Kishantos  vagy a Kossuth téri fakivágás, majd a most még csak tervezett Liget Budapest Projekt – mind-mind erős túlzások a hatalom részéről” – vélekedett Lovas Nagy Anna, a Civil Női Kormány kulturális minisztere. „A Városliget Budapest első közparkja, száz évnél idősebb fákkal, ahová a környező kerületek legszegényebb lakói is kijárhatnak pihenni, lélegezni. Semmi szükség rá, hogy tovább centralizáljuk ide a látványosságokat, hiszen már így is van itt négy múzeum. A Civil Női Kormány ezért arra kéri a környező kerületek lakóit és felelősen szavazó polgárait, hogy a közeledő önkormányzati választásokon ne adják majd voksukat azokra a jelöltekre, akik helyeslik a Városliget beépítését. Mert a mi tüdőnk, a mi lélegzetünk, a mi gyermekeink és időseink, a mi hétvégi sportolásunk és kikapcsolódásunk fogja kárát látni a Liget beépítését célzó terveknek” – zárta a péntek délutáni demonstrációt Lovas.

Kapcsolódó anyagok, további információk:

Információk a Liget Budapest Projekt fejlesztési tervről >>>

Városliget és egészség >>>

Vetkőzni nem fognak – Megalakult Magyarország Civil Női Kormánya >>>

A Civil Női Kormány közpolitikai javaslatai >>>

Néhány szál fű egy mélygarázs tetején, az nem zöldterület  >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás