Hirdetés

A Fehér Ház ma kiadott jelentése szerint az Amerikai Egyesült Államokban már most komoly jelei vannak a klímaváltozásnak. Obama felkészíti Amerikát a szélsőséges időjárásra.

Barack Obama kiemelte, fontosnak tartja, hogy nemzetét felkészítse a tengerszint várható emelkedésére és a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokra. A Nemzeti Éghajlatváltozási Jelentés szerint a megváltozott klímát világszerte érezhetik az emberek, Amerikában is különös változások mentek végbe az utóbbi években.

"Legfőképp azt érzékelik, hogy hosszabb és forróbb a nyár, valamint azt, hogy a nyári időszakot leszámítva gyakorta heves esőzések és szélviharok tombolnak az államokban" – közli a tanulmány. Ezért Barack Obama elnök második kormányzati ciklusának elsődleges törekvése az, hogy felkészítse az országot az átlaghőmérséklet és a tengerszint emelkedésére.

A Fehér Ház közleménye komoly veszélyekre hívja fel az emberek figyelmét. A jelentést közel 300 szakértő segítségével készítették, akik szerint azonnal el kell kezdeni dolgozni a klímaváltozás ellen azért, hogy egy fenntartható, élhető világot adjon át a mostani generáció gyermekeiknek és unokáiknak. A közlemény államokra és régiókra bontotta Amerikát, így részletes leírást és jövőképet vázoltak minden érintett területre. A sűrűn lakott észak-keleti országrész nagy veszélyben van a vízszint emelkedése miatt. A jól kiépített vasúti hálózatot és a kiváló földfelszíni közlekedést nagy eséllyel az óceán kiömlése miatt sokáig nélkülözniük kell majd az ottlakóknak.

Ellenben Amerika ezen részével, Nyugaton a szárazság, az erdőtüzek okozhatnak gondot, így az ottani mezőgazdaságok és farmerek mindennapos megélhetése okoz fejfájást a klímaváltozással foglalkozó szakembereknek. Ezt alátámasztja a hónapok óta Kaliforniában tomboló szárazság, ami súlyosan érinti az élelmiszeripart és az energiatermelést is.

A két hónappal ezelőtt kiadott ENSZ-közlemény szerint az éghajlat felmelegedésének számtalan következménye lehet. Többek között élelmiszer- és ivóvízhiánnyal, valamint folyamatosan növekvő szegénységgel és erőszakkal is szembe kell majd néznie az emberiségnek.

A jelentés kiemelte, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke folyamatosan növekszik, akkor 2100-ig közel 3,5-4 Celsius-fokos melegedés várható. A cél az, hogy a növekedés ne haladja meg az 1,2 Celsius fokot. A klímaváltozással kapcsolatban a Fehér Ház folyamatos terveket és szankciókat ígér, Barack Obama márciusban arra kérte a kongresszust, hogy szabadítson fel egymilliárd dollárt a globális felmelegedés hatásainak enyhítésére- írta a vg.hu.

Kapcsolódó anyagok:

Nem ússzuk meg a forró nyarakat sem

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás