A rovat kizárólagos támogatója

A teljes magyar szélerőmű kapacitás közel harmadára, 97 MW összkapacitású szélpark építésére és beüzemelésére kapott megbízást Peruban a Siemens. A spanyolokkal közös projektnek a jövő nyáron már termelnie kell.

A spanyol Cobra Energia újabb megrendelést adott a Siemens Energynek – ezúttal a perui onshore szélturbina „flotta" kapacitásnövelésére. A 97 MW-os plusz a Tres Hermanas nevű új létesítmény 25 darab direkt meghajtású (SWT-3.0-108 típusú) és 8 darab fogaskerék-hajtóműves (SWT-2.3-108 típusú) szélturbina kombinációjából fog állni. A Siemensszel kötött megállapodás hatéves szerviz- és karbantartási szerződést is magában foglal. A projektnek 2015 júliusában kell üzembe állnia. (Összehasonlításul: az összes hazai szélerőmű kapacitás, amire az engedélyeket már 8 (!!!) éve, hogy kiadták, 329 MW.)

Az új szélerőmű a második projekt, melyet a spanyol szélenergetikai fejlesztő cég a Siemensszel megvalósít. 2013 szeptemberében 11 darab, összesen 32,1 MW teljesítményű Siemens szélturbinát rendelt a Marcona szélerőmű-projekthez. A Tres Hermanas projekt ennek szomszédságában épül San Juan de Marcona város közelében. A Tres Hermanas a perui kormány által megújuló energiákra kiírt tender része, és hozzájárul Peru energetikai céljainak eléréséhez, az ország földgázfüggőségének és szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

A második Cobra Energia-megrendelés révén a két vállalat tovább bővítheti szélenergetikai tevékenységét ezen a növekvő piacon. Együttműködésük révén több mint 90 000 perui háztartás juthat majd tiszta, megújuló forrású energiához. A projektnek a Siemens USA Iowában és Kansasban működő gyárai szempontjából is nagy jelentősége van. Ezek fogják ugyanis előállítani a Tres Hermanas valamennyi turbinalapátját és a nyolc fogaskerék-hajtóműves szélturbina gondoláit- írta a hvg.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás