Hirdetés

Nem számítanak a bírósági ítéletek? Ma reggel Szőnyegi Tamásnak, az egyik új nyertesnek ítélt földterületen újra elindult a traktor, hogy a húsvét előtt már tönkretett területen az azóta újra kikelt és életet igenlő búzát újra halálra ítélje, beszántsa. Beperli a földalapkezelőt az LMP

2014. április 25. volt az első tárgyalási nap a birtokvédelmi perek sorozatában, amelyet a Kishantosi földek „új haszonbérlői” indítottak a Kishantosi Közhasznú Kft. ellen. Az aznap tárgyalt 3 perből kettőt első fokon elvesztettek az „új bérlők”, egy pedig halasztásra került. A további pereket május végére tűzték ki.  A székesfehérvári járásbírósági ítélet nyomán nemhogy birtokvédelmet nem kaptak az „új bérlők”, hanem még feddésben is részesültek amiatt, hogy a birtokvitát erőszakkal próbálták eldönteni.

Ma mégis újból beindult a traktor, tovább rombolva a jogállamiságot. Holott a bírósági döntés kimondta: amíg a Nemzeti Földalapkezelő a korábbi bérlővel, A Kishantosi Közhasznú Kft.-vel nem rendezi a jogviszonyát, addig az új nyerteseknek az adott földterülettel kapcsolatban semmilyen joguk nincs.

A Greenpeace továbbra is azt követeli Orbán Viktor miniszterelnök úrtól: védje meg a kishantosi biogazdaságot, és haladéktalanul váltsa le a károkozás felelőseit – dr. Bitay Mártont, az állami földügyekért felelős államtitkárt, valamint a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) vezetőit.

A kishantosi történetről Ács Sándorné >>>

A Mentsük meg Kishantost Facebook-oldalon egy videót  is közzétettek az esetről, illetve ezen a linken élő közvetítés is látható a helyszínről. Az index úgy tudja, hogy az új bérlők korábbi akciójával ellentétben ma senki nem zárta le a Kishantosra vezető utakat, mint ahogy azt az április 12-i esetben egy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által megbízott biztonsági cég tette. Legutóbb rendőrök is intézkedtek a területen, akik közül az egyik a szomszédos nagygazdaság őt korábban jutalmazó vezérigazgatójának utasítására hivatkozott. 

Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse az ATV  mai Egyenes Beszédben.

 

Beperli a földalapkezelőt az LMP

Sallai R. Benedek és Szél BernadettAz ellenzéki párt azért indít pert a földalapkezelő ellen, mert nem válaszolt Kishantost érintő adatkérésükre. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint mára szimbolikussá vált a kishantosi ügy, ahol értelmetlen pusztítás történt egy jogvita alatt álló területen. Rémisztőnek nevezte, hogy hogyan vehetnek el földeket emberektől.  A képviselő kitért arra, hogy amikor személyesen járt Kishantoson, akkor rendőrökkel és egy vagyonvédelmi szervezet munkatársaival találkozott. Adatkéréssel fordult a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA), hogy milyen szerződések kötik őket a vagyonvédelmi céghez, de a 15 napos határidő lejártáig nem kapott választ – mondta. Bejelentette, hogy ezért csütörtökön pert indítanak az NFA ellen.

A társelnök úgy fogalmazott: álláspontjuk szerint a rendőrségnek törvényes védelmet kellett volna nyújtania a birtokvitában érintett kishantosiaknak, de ehelyett a hatóság "félrenézett", a rendőrség az új bérlők és "áttételesen az egész állami földpolitika mellé állt". Az LMP ez ügyben ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz – közölte.

Az LMP kezdeményezi a Nemzeti Földalapról szóló jogszabály módosítását, hogy az állami földeken minél nagyobb mértékben lehessen egészséges élelmiszereket termeszteni – ezt Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt képviselője jelentette be mai sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elmondta, miközben Magyarországon magas a közösségi tulajdonú földek aránya, az államnak semmilyen stratégiája nincs arra, hogy azokat hogyan hasznosítsa, pedig míg azt nem lehet elérni, hogy a magántulajdonú földeken növeljék az egészséges élelmiszerek arányát, addig ezt az állami földeken meg lehet tenni. Szerinte országosan 400 ezer hektárra kellene növelni azoknak a területeknek a nagyságát, amelyeken bioélelmiszereket állítanak elő. Sallai R. Benedek megjegyezte: jelenleg csak 130 ezer hektáron termelnek egészséges élelmiszereket, és az olyan esetek, mint a kishantosi földügy, elveszik az emberek kedvét attól, hogy ilyen gazdálkodásba fogjanak. (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

Hungarikum a kishantosi barbárság

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás