A rovat kizárólagos támogatója

A szakma kifogásolja a Vidékfejlesztési Minisztérium új hulladékbegyűjtési tervét, de az agrártárca szerint beilleszthetőek lesznek az új hulladékgyűjtési rendszerbe a Budapesten használt szelektív hulladékgyűjtő edények – írja a Napi Gazdaság.

A lap mai cikkében ismerteti: a budapestiek nemrég kaptak (uniós finanszírozással) egy sárga és egy kék kukát papír és műanyag gyűjtésére. A VM terve szerint a kék és sárga kukák alkalmasak a száraz, a hagyományos fekete (vagy zöld) kuka pedig a nedves hulladék gyűjtésére. A VM szerint a módosításra azért van szükség, mert az új gyűjtési rendszernek köszönhetően a hulladék hasznos összetevőit nagyobb arányban szelektálhatják majd.

Farkas Hilda, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta: Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára kevesebb mint egy évvel a kötelező bevezetési határidő előtt olyan új, rövid időn belül a harmadik szelektív hulladékgyűjtési rendszert javasolta, amelyről nem pontosan látni, hogy miért és mennyivel lesz jobb az eddigieknél, egyelőre az sem látszik, hogy kinek mekkora többletköltséget okozna az átállás.

 

 

Ráadásul a főváros milliárdokat költött egy új szelektív rendszer bevezetésére, ami alapja lehet egy országos rendszer kialakításának. Úgy véli, az évek óta tartó kampányok és szemléletformálás semmibe vész, ha egyik napról a másikra azt sulykolják majd, hogy "amit eddig szétválogattál, most öntsd össze" – írja az újság.

  A hulladéktörvény jelen formájában nem alkalmas a kommunális hulladék kezelésének szabályozására, és amennyiben az ősz folyamán nem változtatják meg, összeomolhat a hulladékgazdálkodás, hiszen az érintett cégek többsége maszszívan veszteséges. A közszolgáltatók mára 18,5 milliárd veszteséget halmoztak fel, így nem tudnak foglalkozni a szelektív gyűjtéssel, a lomtalanítással, az illegális lerakók felszámolásával. Óriási visszaesés a szelektív gyűjtésben

  A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet felvásárolná az egyik legnagyobb magyarországi hulladékszállítót, a jelenleg osztrák kézben lévő AVE céget.  Tovább hízik az állami hulladékos szektor

Kapcsolódó anyagok:

Üveg visszaváltási káosz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás