A rovat kizárólagos támogatója

Az EKOenergia címkével áramot forgalmazó cégek automatikusan fizetnek az EKOenergia Éghajlatalapjába. Az első EKOenergia által finanszírozott projekt egy tanzániai iskola ellátása napelemekkel, melyet az olasz Oikos civilszervezet a SunEdison céggel együttműködve valósít meg.

Az EKOenergia az első és eddig egyetlen európai ökocímke az energetikai piacon. Az európai civilszervezeteket összekötő EKOenergia hálózat alkotta, és zsenge kora ellenére -hiszen a kezdeményezés 2013-ban indult Finnországból – 26 országból 34 tagot számlál jelenleg.  Az EKOenergia címke „zöldíti” az energiatermelést, ami egyfelől a termelésre vonatkozó fenntarthatósági követeleményrendszeren, valamint 2 alapunkon: az Éghajlatalapon és a Környezetvédelmi Alapon keresztül történik.
A Környezetvédelmi Alap a vízerőművek által károsan befolyásolt folyóvizi ökoszisztémák visszaállítására különít el pénzt. 2013 nyarán zajlottak Észak-Európában az első EKOenergia által finanszírozott folyóvisszaállítási projektek. Most nyílik először alkalmunk az Éghajlatalap tőkéjét is felhasználni,a tanzániai projekt támogatásán keresztül.

„Ha a zöld áram értékesítésével valódi változást akarunk elérni, a bevétel egy részét el kell különíteni környezetvédelmi célokra. Ez az EKOenergia címke elnyerésének egyik alapfeltétele. Természetesen nem szabunk felső határt a hozzájárulásoknak, de az EKOenergiát forgalmazók minimum 0,10€/MWh fizetnek Éghajlatalapunkba.”-fejti ki Steven Vanholme, az EKOenergia Titkárságának társvezetője.

Az EKOenergia tevékenységének első éve során Finnországban, Izlandon, Norvégiában, Lettországban és Romániában is csatlakoztak beszállítók az EKOenergia címkéhez. A legnagyobb volumenű értékesítés a finn energetikai cég, a Fortum nevéhez kötődik. Ezeknek az eladásoknak köszönhetően tudunk finanszírozni első ízben megújuló forrásokra épülő projektet. "Tavaly nyáron kiírt pályázatunkra 130 projektjavaslat érkezett, 70 országból. Észak-Koreából is érkezett pályázat. Az első 10.000-eurós támogatást a nyertes Oikos szervezet kapja, a tanzániai napelem-projektre."-így Vanholme.

EKOenergiával napelemek Tanzániában EKOenergiával napelemek Tanzániában
A képre kattintva galéria nyílik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az olasz Oikos civilszervezet 1997 óta valósít meg projekteket Tanzániában. 2011-ben EU-s támogatással építettek egy kisebb vízturbinát a Ngarenanyuki középiskola közelében, Észak-Tanzániában, Meruban. A turbina egy öntözőcsatornára épült, és az iskola alapvető áramellátását biztosítja. A vízállás, és így az áramellátás is, ingadozik az év során – a száraz évszakban, és öntözések során gyakran marad az iskola elektromos áram nélkül. Az Éghajlatalap által finanszírozott napelemek azonban kiegyenlítik ezt az ingadozást. "Ezzel a projekttel nemcsak az egész éves áramellátás lesz biztosítva, de a dízel-felhasználás is drasztikusan csökkenthető. Fontos szempont az is, hogy a diákok így a gyakorlati felhasználáson keresztül ismerkedhetnek meg a megújuló energiával."- nyilatkozott Matteo Leonardi, az Oikos projektjének vezetője.

A napelemeket a SunEdison ajánlotta fel a projekt részére. A nemzetközi napelemgyártó cég napelemes rendszerei, gyártóegységei Észak-Afrika, Európa és Ázsia területén is megtalálhatóak, a céget ezekben a régiókban 39 iroda képviseli.

"Hisszük, hogy a fenntartható energia kulcsfontosságú szerepet játszik a rurális közösségeket segítő fejlesztésekben. Ezért megtisztelő számunkra, hogy az EKOenergia projektjét támogathatjuk partnerünkkel, az Oikosszal közösen, és megbízható áramellátást tudunk biztosítani a tanzániai középiskolának."-nyilatkozta Tomás García,a SunEdison EMEA & LATAM startégiai vezetője. "A projekt arra is rámutat, hogy a fejlett országok energia-fogyasztói érdeklődnek a zöld energia iránt, és hajlandóak érte többet is fizetni."

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás