Hirdetés

Német kutatók is elemezték az éghajlatváltozás várható hatásait Afrikában, előre vetítve három nagyobb térségben a szárazság térnyerését, illetve az árvíz erőteljesebb pusztítását.

Egy elemzés az elemzőket nevezte megzavarodottnak, mert Kenyában a kiszámíthatatlan időjárási jelenségekkel nem boldogulnak, illetve legutóbb a klímaváltozással magyarázták a fejleményeket. Legújabban azonban egy német értékelés látott napvilágot, a tudóscsoport három afrikai régióról húsz éves előrevetítést fogalmazott meg.

A Potsdam Institute for Climate Impact Research a következő három térséget nevezte leginkább veszélyeztetettnek: Szudánt és Etiópiát, a Viktória-tó környezetében lévő országokat, továbbá a kontinens dél-keleti sarkát, így Dél-Afrikát, Mozambikot és Zimbabwe-t. A megállapítások szerint súlyosabb szárazsággal járó évszakok következhetnek, a növénytakaró fejlődése pedig lelassulhat.

Ugyanakkor – leginkább a Viktória-tó környékén – az árvíz lehet nagyobb, veszélyesebb, mint eddig. A kutatók kimutatták, Afrika esetében már tapasztalni lehet, hogy átlag feletti hatást gyakorol a változó globális éghajlat, mégpedig az ott élő lakosság sínyli meg az időjárás viszontagságait a növekvő szegénység és alultápláltság formájában például – írta az afromarket.hu.

Kapcsolódó anyagok:

A klímaváltozás a globális katonai konfliktusok katalizátora

Nekünk befellegzett…

Nem kell a világ összes pénzét a bolygó megmentésére költeni

Erőszakot hoz a klímaváltozás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás