Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A nyilvánosság számára hat év pereskedés után vált elérhetővé, hogy mi történt kilenc éve a Paksi Atomerőműben. Az üzemi balesetet a csernobili utáni legkomolyabbnak tartották – Fukusimáig.

2003. április 10-ről 11-re virradó éjszaka a paksi atomerőmű kettes blokkjában súlyos (INES-3) üzemzavar történt. Egy több szempontból is hibásan megtervezett tisztítótartályban összetört 30 fűtőelem-kazetta, és radioaktív anyaggal telített gázok is a levegőbe, majd a szabadba kerültek.  A kibocsátási szint meghaladta az engedélyezett napi és havi értékeket is.

Az üzemzavar okait a kilencvenes évekig lehet visszavezetni: egy alapvetően műszaki problémára sorozatosan adtak rossz válaszokat – írta az évfordulóra jegyzetében Perger András, az Energiaklub specialistája. A megsérült üzemanyagot és a tisztítótartályt csak évekkel később sikerült eltávolítani a medencéből. A roncsokat egyelőre bizonytalan ideig őrzik az atomerőműben, kezelésükre vonatkozó, hosszú távú tervről nincs publikus információ.
A napokban írtuk: "Még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket, közölte ma a moszkvai Atomexpón a Roszatom illetékes szakembere. Engedélyeztetéseken dolgozik Paks II. "

A nem csak anyagi, hanem komoly erkölcsi veszteségeket is okozó "üzemzavart döntően a biztonsági kultúra – mind az atomerőműnél, mint az azt felügyelő hatóságnál (Országos Atomenergia Hivatal) – tapasztalható hiányosságai okozták, ahogy azt különböző, hazai és nemzetközi vizsgálatok megállapították" – írja az Energiaklub szakembere, hozzátéve: a részletek nyilvánosságra hozatalát a szakpolitikai intézetnek hat évébe telt nyilvánosságra perelnie az Atomenergia Hivataltól.

Az erőmű honlapján a baleset lefolyását bemutatni hivatott aloldalon nem találni valóban éremi indormációt; egy 2006. októberi sajtótájékoztató anyagát, valamint egy, a sérült elemek eltávolításáról készült animációt és néhány rövidített hivatalos jegyzőkönyvi kivonatot kivéve.

A témához kapcsolódóan ma délután aktuális információk lesznek, mivel az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország közös sajtóeseményt tart, amelyen Paks 2 ügyében a két szervezet vezetője közös bejelentést tesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás