A rovat kizárólagos támogatója

A Föld északi féltekéjének szén-dioxid koncentrációja átlépte a lélektani határt, a 400 ppm-es mértéket. Becslések szerint az atmoszférában lévő rekordmennyiségű szén-dioxid koncentráció a jövő évben globálisan is meghaladja majd a 400 ppm-es lélektani határt. Mit művelnek a nagyvárosok?

A 2014. szeptemberi New York-i Klímacsúcs előtt a Spektrum áttekinti, melyek ezek a városok, és melyek a globális felmelegedés legfélelmetesebb jelei. Íme, a Top 8 lista a nagyvárosi klímabomba áldozatairól.

Jakarta, Indonézia
A világ egyik legszebb és legváltozatosabb országának tartott Indonézia halászati iparát az erős viharok és a melegedő tengerek kedvezőtlenül befolyásolják. A főváros, Jakarta, hatalmas veszélyben van: a tengerek emelkedő vízszintjének eshet áldozatául. John Kerry amerikai külügyminiszter a napokban tett jakartai látogatásán így nyilatkozott: „Nem túlzás azt állítani, hogy mindaz, ahogyan most élünk, és amit szeretünk, veszélyben van Indonéziában”. Az indonéz főváros 2009 óta Budapest testvérvárosa.

Lima, Peru
Peruban található a világ legkiterjedtebb trópusi gleccser-rendszere, amelynek 39 százalékát már elvesztette 1936 és 2006 között, amikor az Andok átlagos középhőmérséklete 0,7 Celsius fokkal emelkedett. Itt, valamint az Amazonas vízgyűjtő területén és a 2000 km hosszú Csendes-óceáni parton már érezni a globális változást. Peruban található a világ negyedik legnagyobb esőerdeje, ám a hatalmas mértékű erdőkivágás mára Peru szén-dioxid kibocsátásának 40 százalékáért felelős. A Spektrum legújabb, 8 részes június 14-én indult sorozatában megszólal Lonnie Thompson, az egyik legismertebb amerikai gleccserkutató, aki 1974 óta vezet expedíciókat. A nemrég Peruban végzett mérései több mint nyugtalanítóak.

Lagos, Nigéria

szeméttelep Lagosszeméttelep Lagos
Lagos jelenleg a világ ötödik legnagyobb városa, Nyugat-Afrika jelentős kikötője, Nigéria gazdasági motorja. Lagos népessége az 1950-es években mért 300.000-ről 40 év alatt 7,7 millióra nőtt. Mára ENSZ-becslések szerint eléri a 20 millió főt. Ezzel Kairót lekőrözve Afrika legnagyobb városa. A 20 milliós lakosság évek óta szenved a folyamatos esőzésektől, az egyre erősödő viharoktól. És az idei évre még intenzívebb esőzés várható…

Dhaka, Banglades
A világ egyik legszegényebb országában a népsűrűség a 7. legnagyobb a világon, 1000 fő/km2. Lakossága 160 millió fő, ám idén a klímaváltozás várhatóan eddig soha nem látott méreteket öltő migrációt vált ki. Becslések szerint kb. 20-30 millióan vándorolnak, a többség Dhaka városába. Ebben a bangladeshi nagyvárosban 6 év alatt 5 millió ember telepedett le. Ezzel Dhaka elnyerte a világ leggyorsabban növekvő városa címet annak ellenére, hogy folyamatos árvizek és extrém időjárási viszonyok nehezítik itt az életet. Közel 20 millió ember szenved a monszunok állandó támadásaitól, 40 százalékuk nyomornegyedekben, vasúti sínek mellett, vagy közvetlenül a folyton áradó folyóparton él.

A Nagyvárosi klímabomba című sorozat ezeket a városokat veszi sorra június 14-től. A sorozat további klímabombái: Dakar, Kuba, Sanghaj és Los Angeles.

 

Vészesen nő városaink ökolábnyoma

2030-ra Franciaország, Németország és Spanyolország összterületével megegyező lesz a világ nagyvárosainak kiterjedése – összesen 1,5 millió négyzetkilométert borít majd nagyváros.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás