Hirdetés

A Városliget megvédésére felszólító rövid film készült a Levegő Munkacsoport megbízásából. A civil szervezet szerint ugyanis megengedhetetlen Európa egyik legrégebbi közparkjának beépítése. A múzeumoknak és más intézményeknek a Ligetbe telepítését élesen ellenzi sok budapesti lakos, köztük építészettel és urbanisztikával foglalkozó szakemberek is.

„Budapest az európai nagyvárosok között az egyik legrosszabb helyen áll az egy lakosra jutó zöldfelületek tekintetében. Például épp a Városligettel határos VI. kerületben kevesebb mint egy négyzetméter zöldterület jut egy lakosra a nemzetközileg ajánlott 21 négyzetméter helyett. Ezt az arányt nem szabad tovább rontani, különösen nem százéves fák kivágásával. A Városliget nem csak a környék lakóinak jelent pihenési, felüdülési lehetőséget: még a főváros távolabbi részeiről is sokan járnak ide élvezni a természetet”– mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Indokolhatatlan és pazarló, hogy múzeumokat költöztessenek a Városligetbe több mint 160 milliárd forintos költséggel. A Levegő Munkacsoport álláspontja az, hogy a Nemzeti Galéria a legjobb helyen van jelenleg, így elhibázott lépés lenne innen azért áttelepíteni, hogy a volt királyi palota – többek között – kormányzati hivataloknak adja át a helyét.

Egy 2013-ban végzett felmérés szerint a Városligetet látogatók a park fás-ligetes jellege miatt szeretnek itt kikapcsolódni, és nem a rendezvényeket hiányolják, hanem a park megfelelő karbantartását. Ez utóbbi viszont a tervezett beruházások költségének a töredékéért megvalósítható lenne.

A Levegő Munkacsoport arra kér mindenkit, hogy írja alá a petíciót a Városliget megóvásáért:

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás