Hirdetés

Miután az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez utalták a szúnyogirtást, máris az a cég nyerte el a 1,5 milliárdos tendert, amelyet Bakondi György korábban ügyvédként képviselt. De van itt még kormánypárti képviselő és kartellgyanú is.

Államosították a szúnyogirtást: ahogy a katasztrófavédelem honlapján olvashatjuk, „a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, amelyek szervezését a hivatásos katasztrófavédelemre bízta. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások lezajlottak, a szerződéseket megkötötték, ha az időjárás engedi, akár hétfőn megkezdődhet a gyérítés Budapesten és még hétszáz településen.”

A június 19-ei hírből megtudhatjuk azt is, hogy idén az állami költségvetésből 1,5 milliárd forint jut a szúnyogirtásra, amelyet meghívásos tenderen a szegedi SZEMP Air Légiszolgáltató Kft., a békési Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft. és a budapesti Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. által alkotott konzorcium nyert el.
 

A kormányszóvivő és Bakondi György bejelenti

A kormányszóvivő és Bakondi György bejelenti    Fotó: MTI

A katasztrófavédelem arról is tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t, hogy négy vállalkozót hívtak meg a pályázatra, a legolcsóbb ajánlattevőt hirdették ki nyertesnek. A konzorcium két tagja kötött szerződést alvállalkozókkal, azok a közbeszerzés összértékének legfeljebb 10 százalékáig részesülhetnek javadalmazásban. A katasztrófavédelem a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására a keszthelyi Pannónia Központ Szakértői és Tanácsadói Koordinációs Kft. és a budapesti Bio-Kalibra Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. konzorciumával kötött megbízási szerződést.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a döntés bejelentésekor elmondta: korábban az önkormányzatok látták el ezt a feladatot, de nem voltak összehangolva a szúnyogirtások, ezért sokszor hatástalanok voltak. A 2013-as dunai árvíz után viszont jól működött a központi irányítás, ezért döntöttek e módszer újbóli alkalmazása mellett. Hozzátette: a tervek szerint a 1,5 milliárd forintból 2-6 alkalommal végeznek szúnyogirtást, 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai és 20 ezer hektáron biológiai módszerrel.  Arról azonban már nem beszélt a farkashegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón Bakondi, hogy a másfél milliárdos megbízást elnyerő konzorcium egyik tagjával, a Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.-vel korábban közelebbi kapcsolatban állt ő maga is. A céget ugyanis Bakondi többször képviselte még ügyvédként a Darázs Ügyvédi Iroda színeiben. Ezt a katasztrófavédelem sem tagadta a magyarnarancs.hu-nak.

De nem Bakondi érintettsége az egyetlen érdekesség a katasztrófavédelem pályázatának nyertesei között.

Részletek és folytatás:  A kartellezés gyanúja is

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás