Hirdetés

Nemzetközi petíció született magyar kezdeményezésre, melynek címzettjei az USA és az EU tudományos szervezeteinek vezetői. A cél, hogy nagyobb összeget fordítsanak a gazdasági növekedés határainak a vizsgálatára.

Dr. Antal Miklós, az Institute for Social and European Studies kutatója nemrégiben a TEDx Danubia rendezvény keretében foglalta össze a gazdasági növekedésről alkotott elgondolásait. (Az alábbi videó magyar, vagy angol feliratait az  ikon segítségével lehet bekapcsolni.)

A témában egy angol nyelvű petíciót is indított – felhívásának és a levél konkrét szövegének magyar fordítása az alábbiakban olvasható.

Egy véges bolygón a végtelen gazdasági növekedés nem fenntartható. Ez az állítás akár józan ésszel, akár tudományos módszerekkel vizsgálva megállja a helyét. Sok komoly környezeti probléma, ami az emberi jólét szempontjából is kulcsfontosságú – mint például az éghajlatváltozás, különböző fizikai és kémiai szennyezések és az ökoszisztémák rombolása – a növekvő fogyasztással együtt járó egyre nagyobb erőforrás-felhasználásra vezethető vissza.

Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági rendszereknek nőniük kell ahhoz, hogy ne alakuljanak ki komoly problémák. Alacsony vagy negatív növekedés esetén olyan gazdasági és szociális problémákkal kell számolni, mint a növekvő munkanélküliség, a mélyülő szegénység vagy a növekvő társadalmi feszültségek. A rendszer működési elvei miatt ez csak úgy kerülhető el, ha nő a termelés és a fogyasztás.

Annak érdekében, hogy a környezeti és a gazdasági érdekek közti konfliktust ki tudjuk küszöbölni, új gazdasági modellre van szükség. Olyanra, amelyik nem a növekedésen alapul. Az a legkevesebb, hogy csökkenteni próbáljuk a gazdasági növekedéstől való függésünket. Figyelembe véve a környezeti problémák súlyát és azt a tényt, hogy a növekvő anyagi jólét egy határon túl már nem okoz boldogságot, azt gondolhatnánk, hogy a közgazdászok és más kutatók lázasan keresik az alternatív gazdasági modelleket. Nem így van.

Jelenleg minimális kutatás folyik csak a növekedéstől való függés enyhítése érdekében. A vezető közgazdászok például sohasem kérdőjelezik meg a növekedési paradigmát. A politikusok üres ígérete a környezetileg fenntartható és társadalmilag igazságos növekedés. Az OECD és a Világbank környezeti stratégiája is csak a „zöld növekedés”, B terv nincs. Ráadásul jelenleg nincs kutatási támogatás a növekedéstől való függőség vizsgálatára, ami pesszimizmusra adhat okot.

De ezt meg lehet változtatni! Ha nagyon sokan szólalunk fel annak érdekében, hogy az EU és az USA támogassa a növekedéstől való függőség kutatását, akkor van rá remény, hogy olyan modelleket alkossunk, melyek nem a növekedésen alapulnak. Így a közgazdaságtan területén új hangok erősödhetnek meg és változhat a politikai tanácsadók tábora is. Ezzel együtt változhat a társadalmi diskurzus. És végül megváltozhat a világ is.

Kérem, hogy támogassa kezdeményezésünket, mely olyan kutatásokhoz biztosítana forrásokat, melyek elvezethetnek a növekedés nélkül is stabilan működő gazdasági modellekig. Enélkül a fenntartható jólét csak álom marad.

Köszönjük, hogy aláírásával és a petíció terjesztésével támogatja a kezdeményezést!

Egy jobb rendszer reményében:
Dr. Antal Miklós
 

A petíció címzettje: Az USA és az EU kutatási pénzeket elosztó szervezetének vezetői

A petíció szövege:

Tisztelt France A. Córdova és Robert-Jan Smits,
Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy támogassák a gazdasági növekedéstől való függés csökkentését célzó tudományos kutatásokat.
Azért van erre szükség, mert egy véges bolygón a végtelen gazdasági növekedés nem fenntartható. Ha minden ország tovább növeli gazdasági teljesítményét, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy megoldjunk olyan súlyos környezeti problémákat, mint például az éghajlatváltozás. A fenntartható jólét érdekében új, nem növekedésen alapuló gazdasági modellre van szükség.
Az első lépés ebbe az irányba a növekedéstől való függésünk csökkentése. Ezért fordulok Önökhöz azzal a kéréssel, hogy csoportosítsanak kutatási pénzeket erre a területre. Indítványozzuk, hogy a gazdasági jellegű kutatási pénzek legalább 10%-át a növekedéstől való függőség csökkentésére fordítsák.
Tisztelettel:

A petíciót itt lehet aláírni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás