Hirdetés

Sokan vágyunk arra, hogy békés, természetes környezetben pihenjük ki a hétköznapok taposómalmát, s hogy a kikapcsolódásunk teljes legyen, szívesebben választanánk a természet nyugalmát egy nyüzsgő turistalátványosság helyett. Ebben a választásban ma már hazánkban is segítenek turisztikai szakemberek, akik a felelős turizmust tűzték zászlajukra.

A felelős turizmus kiindulópontja az – mondja Nehéz Győző, a felelosutak.hu idegenvezetője – hogy a tömegturizmus egyre nagyobb károkat kezdett okozni a természetben, a társadalomban és a gazdaságban. Gondoljunk csak a természeti környezet pusztítására egy szállodasor építésekor, a fogadó terület társadalmi viszonyainak, értékrendjének elkerülhetetlen megváltozására egy ilyen beavatkozás során, vagy arra az egyre növekvő pénzügyi függésre, amelyet (sok esetben jó szándékú módon) a turizmus igényeinek mind teljesebb kiszolgálásával a helyi politikusok döntései idéznek elő. A felelős turizmus elsődlegesnek tartja a helyi természeti-társadalmi környezettudatos megóvását illetve a tömegturizmus által előidézett negatív hatások csökkentését.

Ha turizmussal kapcsolatos kiadványok kerülnek a kezünkbe, szinte mindig arról olvasunk, hogy a turizmus megoldást kínál a gazdaság és a társadalom fennálló bajaira, mert devizát hoz és munkahelyeket teremt. Az ön véleménye szerint ezek az állítások nem mondanak ellent a felelős turizmus alapelveinek?

Valóban, mindent összevetve a turizmus jót és rosszat egyaránt tehet. De éppen emiatt kiemelten fontos, hogy azok, akik az adott fogadóterület turizmusát alakítani, befolyásolni tudják, képesek legyenek világos, érdemi turizmus-jövőképet megfogalmazni, és túllépni azon a hagyományos könyvelői szemléleten, hogy a bevételek és kiadások után mennyi marad az egyenleg.

Ezt hogy érti?

Amikor a döntéshozók a turizmus fogadásának helyi kereteit alakítják, leginkább csak a tömegeket és a velük potenciálisan érkező pénzt látják, pedig valójában egyáltalán nem evidencia, hogy a turizmus csupán a tömegek és iparosított kiszolgáló technikáik együttesét kell, hogy jelentse.

Minden, a turizmusban érdekelt fogadó közösségnek el kell döntenie, hogy a mennyiségre vagy a minőségre kívánja a hangsúlyt helyezni. Politikailag természetesen mindkettő lehet jó megoldás, de a fenntarthatóság szempontjából az utóbbi a megfelelőbb.

 

 

Önöknél miben érhető tetten ez a minőség?

Mi arra törekszünk, hogy a felelős turizmus 2002-ben Fokvárosban megfogalmazott elveit betartva működjünk. Azon túl, hogy utazásaink során jól érezzük magunkat, felelősséget vállalunk a helyi kultúra és természet iránt. Fontosnak tartjuk, hogy az út során vásárlásainkkal a helyi szolgáltatókat és termelőket támogassuk, azaz mindent megteszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az utazással járó negatív környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokat.

Mit jelent az a gyakorlatban, hogy felelősséget vállalnak a helyi kultúra és természet iránt?

Az utóbbit nyilván kevésbé kell magyarázni. Az erőforrások tudatosan tervezett és visszafogott felhasználását értjük alatta. Annak érdekében, hogy minél kisebb hatást tegyünk a fogadó területre csak kiscsoportos utakat szervezünk, 7-15 fő részvételével. Ökolábnyomot csökkentő programunk részeként a részt vevő csoportok után fákat ültetünk, és természetesen a honlapunkon is elérhető CO2 kalkulátor.

A kultúra iránti felelősségvállalás alatt azt értjük, hogy olyan embereknek szervezünk utakat, akiket érdekel az, hogy hová mennek nyaralni, akik valóban kíváncsiak az ott élő emberekre. Szem előtt tartjuk, hogy ami számunkra a kalandot, az élményt jelenti, az a fogadó terület lakóinak a mindennapi élete. Arra törekszünk, hogy a turisztikai célpontok megőrizzék egyediségüket, az ott lakók pedig saját kultúrájukat, és ne váljanak a turizmusipar sztenderdizált áldozatává.

Alkalmat teremtünk például arra, hogy Békésen kosárfonás közben megismerjük a kosárfonó mester mindennapjait és életfelfogását. Miközben mi készítjük a tájjellegű vacsorát, a szakáccsal való beszélgetés során a hölgyek mindig bővítik receptgyűjteményüket. Minden helyszínen alkalmunk nyílik helyi gazdálkodók által készített biotermékek és kézműves termékek, népművészeti ajándéktárgyak vásárlására.
A megismerési vágy és a beavatkozni nem akarás a következtében jó néhány őszinte emberi gesztussal és mélyebben megélt élménnyel gazdagabban tér haza minden csoportunk.

Mennyire egyszerű feladat egy szolgáltatónak a felelős turizmus elvei mentén működni?

A Felelős Utak minden egyes túrájának megalkotása komoly kihívást jelentett, ugyanis következetesen törekedtünk a Fokvárosi deklarációban megfogalmazottak szigorú betartására. Magyarán, egyik legfontosabb célunk, hogy munkánkkal elősegítsük a fogadó területeken élők jólétét, vagyis a lokális gazdaságot támogassuk. Ehhez szervesen hozzá tartozik, hogy a helyiek által működtetett szállást, éttermet, a helyi készítésű élelmiszert, a helyi tömegközlekedést részesítjük előnyben és helyben készült ajándéktárgyakat vásárolunk. Ezek biztosítása pedig Magyarországon még egyáltalán nem magától értetődő. Bizony, sokszor tapasztalunk értetlenséget, amikor egy potenciális együttműködő partnerünktől ilyen dolgokat kérünk.


Milyen célközönséget igyekszik megszólítani a Felelős Utak?

Útjainkat olyan embereknek kínáljuk, akik a hagyományostól eltérően gondolnak a nyaralásukra. Olyanoknak, akik nem kívülről vezérelt egyenvágyak fogságában akarják eltölteni a szabadidejüket. Mivel a mi utasaink nem társadalmi státuszuk megerősítéseként tekintenek a nyaralásukra, ezért nem szükséges, hogy tőlünk több ezer kilométerre található, egzotikusnak mondott célállomásokra szervezzük útjainkat. Kínálatunk jelenleg három magyarországi és egy bánáti túrából áll.

Milyen korosztálynak ajánlják ezeket a túrákat?

6 és 80 év között mindenkinek ajánljuk, aki szeret biciklizni, evezni, megmártózni Magyarország legtisztább vizű folyójában, a Körösben, illetve szeretné gyalogosan bóklászva megismerni az Alföld, s benne Békés megye eldugott kincseit, tájait, embereit.

Végül, milyen tippet adna a felelős turizmust választóknak?

Azt javaslom, bárhol járnak, lépjenek kapcsolatba minél több olyan helybéli emberrel, akinek a kiszolgálás a feladata, legyen szó akár a szállodai személyzetről, az idegenvezetőről, az utcai árusról, az étteremtulajdonosról és mindenkiről, aki ott lakik, dolgozik. Minimalizálják a környezetterhelésüket, és olvassanak előre sokat a területről, amit felkeresnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás