A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mme.hu

Országos szinten közel 400 fiatal kerecsensólyom kirepülése várható, ornitológiai gyűrűvel 233 fiókát jelöltek meg. Az idei száraz kora tavasz kedvezett a költésnek, több fészekben 4-5 fióka is volt. Az átlagos költési siker 3,1 fióka/fészek körül várható, ami az átlagostól jobb eredménynek számít.

Az állami természetvédelemben dolgozó kollegákkal közösen, részben a LIFE06NAT/H/000096 „A Kerecsensólyom-védelme a Kárpát medencében” projekt LIFE utáni munkálatai, részben pedig a LIFE09NAT/HU/000384 „Kerecsensólyom-védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” c. program keretén belül idén is ellenőriztük a kerecsensólyom fészkek lakottságát.
Országos szinten közel 400 fiatal kerecsensólyom kirepülése várható, ornitológiai gyűrűvel 233 fiókát jelöltünk meg.

Az idei száraz kora tavasz kedvezett a kerecsensólymok költésének, több fészekben 4-5 fióka is volt. Az átlagos költési siker 3,1 fióka/fészek körül várható, ami az átlagostól jobb eredménynek számít, de ezek az adatok – mivel néhány pótköltést még nem ellenőriztünk – nem véglegesek.

Kerecsensólyom-fiókák mesterséges fészekben (Fotó: Bagyura János).
Kerecsensólyom-fiókák mesterséges fészekben (Fotó: Bagyura János).

Táplálkozásvizsgálat céljából 11 fészekhez fotócsapdát helyeztünk. Igyekeztünk a kamerákat elsősorban a műholdas jeladóval ellátott párokhoz tenni. Három fiókát is megjelöltünk telemetriás adóval.

Fotócsapda mesterséges kerecsensólyom fészeknél (Fotó: Bagyura János).
Fotócsapda mesterséges kerecsensólyom fészeknél …

Fotócsapda mesterséges kerecsensólyom fészekládánál (Fotó: Bagyura János).
… és magasfeszültségű vezetékhálózat fémtraverzére kihelyezett költőládánál (Fotók: Bagyura János).
 

A fészkek ellenőrzését jelentős mértékben segítették a MAVIR, az ELMŰ és az ÉMÁSZ munkatársai, amiért ezúton is a köszönetünket fejezzük ki!

 Bagyura János
MME Kerecsensólyom-védelmi Munkacsoport

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás