A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mme.hu

A Nógrád megyei faluban, a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott Északi gólyahír program keretében – melyet a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány bonyolít le – került sor a tavasszal félárván maradt egyik nagyhalászi gólyafióka, a Picur névre keresztelt madár műholdas jeladóval történő ellátására.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az internetes webkamera segítségével már évekkel ezelőtt világhírűvé vált a nagyhalászi gólyafészek, ám az egyik szülőmadár idén tavasszal áramütés következtében elpusztult. Az akkor néhány napos fiókákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai kimentették, majd azok nevelésében a Nyíregyházi Állatpark és a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai repatriáló állomása segített.

Júniusban az Északi gólyahír program keretében Nógrád megyében már javában tartott a gólyagyűrűzés. Az MME munkatársai és önkéntesei úgy döntöttek, megpróbálják adoptáltatni az árván maradt kisgólyákat. A négy nagyhalászi fiókának a szakemberek kiválasztották a legideálisabb fészket, "Picur" pedig így került Rimócra. Az itteni fészekben az öreg gólyapár elfogadta őt, és mostohatestvéreivel együtt gondozta, etette az árva fiókát.

Ma nagyon sok madárbarát aggódik a nagyhalászi kisgólyák sorsáért. Minden bizonnyal "Picur" életét is figyelik majd: a műholdas jeladónak köszönhetően a fióka sorsa a kirepülés után is követhető lesz.

"Picúr", a műholdas jeleadóval elengedett, mentett fehér gólya (Fotó: Komka Péter).
A műholdas jaledó felszereléséenk utolsó pillanatai (Fotó: Komka Péter).

A kis gólya eddigi sorsa és a kirepülés utáni élete bemutatja a gólyák életét és a gólyavédelem fontosságát. A fiatal gólyákra egyébként nagyon sok veszély leselkedik. Vajon 2Picur" sikeresen kirepül a fészekből, elvonul és visszatér-e majd? A jelölt gólyát a fészekből történő kirepülés után bárki nyomon követheti a www.satellitetracking.eu honlapon, ahol jelenleg is több jeladós gólya mozgása figyelhető meg.

A nagyhalászi gólyamentésről itt olvashat >>

A rimóci gólyafészek életét, és benne "Picurt" webkamera segítségével is meg lehet figyelni itt >> 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás