A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyre több új olajpálma-ültetvényt alakítanak ki Afrikában, ami azonban végzetes lehet az emberszabású majmok számára, élőhelyük ugyanis tökéletes helyszín az ültetvényekhez. Mindezt a mi igényeinkért.

Azok a területek, amelyekre a vállalkozások művelési engedélyt kaptak, csaknem hatvan százalékban egybeesnek a gorillák, csimpánzok és bonobók életterével, utóbbiakéval 99 százalékban – közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című szaklapban bemutatott tanulmányában. Az olajpálmákból előállított olaj iránti kereslet folyamatosan növekszik: több száz mindennapos termékben megtalálható a pálmaolaj az élelmiszerektől a kozmetikai cikkeken át a tisztítószerekig. Nagy kiterjedésű ültetvények találhatók Délkelet-Ázsiában, például Malajziában is, de a vállalkozások egyre inkább Afrika felé orientálódnak – közölte Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem munkatársa, aki kutatócsoportjával az afrikai olajpálma-ültetvényekre kiadott engedélyeket vetette össze az emberszabású majmok életterével.

Védelem alatt az emberszabású majmok életterének mindössze tíz százaléka áll, a nem védett területeknek pedig mintegy 40 százaléka alkalmas ültetvény kialakítására: ilyen régiók találhatóak Sierra Leonéban, Libériában, Elefántcsontparton, Ghánában, Kamerunban és Gabonban.  A tervezett ültetvények 59 százaléka már most lefedi a nyugati gorilla (Gorilla gorilla), a közönséges csimpánz (Pan troglodytes) és a bonobó (Pan paniscus) életterét.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem az olajpálma-termelés szigorú tilalmát javasolják, hiszen az elszegényedett régiók számára nagy gazdasági lehetőségeket jelentenek az ültetvények. Fontosnak tartják azonban, hogy olyan alkalmas területeken alakítsák ki azokat, amelyeken nem élnek ezek az állatok. Emellett intenzívebbé kell tenni a termesztést a már meglévő területeken – Afrikában átlagosan 7,8 tonna pálmaolajat állítanak elő hektáronként, míg Délkelet-Ázsiában 16,9 tonnát.

Wich szerint emellett fontos bevinni a témát a köztudatba, a vásárlók ugyanis sokat tehetnek az ügyért szokásaik megváltoztatásával. Bizonyos termékek csomagolásán már megtalálható a tanúsítvány, amely biztosítja, hogy a termékben lévő pálmaolaj fenntartható termesztésből származik- írta az MTI.
 

Rossz hír az orangutánoknak: nő a pálmaolaj-fogyasztás

Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj. Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt.  RÉSZLETEK>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás