Hirdetés

Egyre komolyabban veszik a kínai hatóságok a golfpályák építésének tilalmát. 10 éve van érvényben az erről szóló rendelet, így szeretnék védeni a hatóságok a termőterületeket és a vízkészleteket. Az elmúlt hónapokban féltucatnyi, teljesen kész golfpályát romboltatott le a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság Kínában. Golfkesztyű kutyabőrből.

Az akciókhoz egy 2004-ben meghozott rendelet szolgáltat jogi alapot, amely megtiltja a golfpályák építését, a dél-kínai üdülőközpont, Hajnan szigetének kivételével.  A szabályozásra azért van szükség, mert a golfpályák fenntartásához sok víz kell. Gondot okoz a termőterületek arányának zsugorodása is, amely a lakosság számának növekedésével és a városiasodással párhuzamosan jelentkezik.

A híradások szerint az elmúlt év végén 640 golfpálya üzemelt az országban, amelyekből 400 a 2004-es tiltás után épült. A hatóságok eddig szemet hunytak a törvénysértés felett, most azonban "célzott kampány" kezdődött a pályák ellen – idézi az egyik pályaüzemeltetőt a hongkongi South China Morning Post napilap.

A sport maga mérsékelten népszerű az országban, az átlagemberek számára túlságosan drága ugyanis, így a gazdagok kiváltságának számít. A golfozást Mao Ce-tung az 1960-as években betiltotta, mert túlságosan "nagypolgári" tevékenységnek tartotta. 1984 óta lehet szabadon golfozni Kínában. (MTI)  Képünk illusztráció, forrása >>>

Felhúzná ezt a kesztyűt, ha tudná róla az igazat?

A golfról sokan gondolják, hogy természetbarát, környezetkímélő "biosport". Decens hölgyek és urak sétálnak zöldellő lankákon, tavacskák és csalitok között, madárdal, jó levegő.  Tekintsünk most el attól, hogy egy ilyen pályát hogyan állítanak elő, az ott talált környezetet mennyire kímélik a golfpálya-építők. Az alábbi hír mindenképpen módosítja a túlzottan idealisztikus képet.

Több száz kikészített, exportra szánt kutyabőrt találtak egy erdőben Thaiföld északkeleti részén. A térség a Vietnamba és Kínába irányuló kutyahúscsempészetről ismert. A kutyabőröket zsákokba csomagolva találták meg a Laosszal határos Szakon Nakhon tartományban. A legyilkolt kutyák csontjainak halmait is megtalálták a bőrök közelében. A térségben működő illegális kutyamészárszékek üzemeltetői sejthetik, hogy illegális, amit művelnek, időnként le is buknak, ezért rejtik el az erdőben a "készterméket".

Az állatcsempészet ellen küzdő rendőrségi egység szerint a kifehérített kutyabőrt külföldre adják el, ahol főleg golfkesztyűket gyártanak belőlük, de felhasználják kalapok, kisebb táskák és tárcák készítésére is a drágább marhabőr helyett. A Watchdog Thailand nevű állatvédő szervezet úgy tudja, hogy egy eleven kutyát 10 dollárért lehet eladni a csempészeknek, akik azt Kínában vagy Vietnamban értékesítik, ahol a kutyahús ínyencfalatnak számít, a kutyabőr pedig bőripari alapanyagnak. A szóban forgó térségben a legutóbbi nagy fogásról tavaly májusban számoltak be. Akkor életeket is mentettek: kétezer, valószínűleg kínai és vietnami konyháknak szánt kutyát szabadítottak ki ketreceikből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás