A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Összesen 77 év börtönre ítéltek ma a Dél-Afrikai Köztársaságban egy vadorzót, aki 2011-ben két bűntársával lelőtt három orrszarvút a Kruger nemzeti parkban. A park szóvivője reméli, hogy a szokatlanul kemény büntetés elrettentő hatással lesz az orvvadászokra, akik tavaly minden korábbinál több, összesen 1004 rinocéroszt pusztítottak el.

A szóvivő szerint az ítélet azt jelzi: a dél-afrikai bíróságok kezdik végre felismerni, hogy a vadorzás milyen káros nemcsak az ország élővilágára, hanem a turizmustól nagyban függő gazdaságra is.

A dél-afrikai állampolgárságú Mandla Chauke és két társa annak idején tűzpárbajba keveredett a járőröző vadőrökkel, a lövöldözésben az egyik bandita meghalt, a harmadik vadorzónak sikerült megszöknie.

A hónap elején Dél-Afrikában két mozambikit ítéltek 16 év szabadságvesztésre, mert – ugyancsak a Kruger nemzeti parkban – megöltek egy orrszarvút, a tülkét pedig magukkal vitték. 2012-ben egy thaiföldit 40 év börtönnel sújtottak orrszarvútülkökkel való üzletelésért. A  Kruger nemzeti park idén eddig 370 védett orrszarvút veszített el a vadorzók miatt, az állatok leölésével összefüggésben 62 embert vettek őrizetbe.
szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat zimbabwei természetvédőkszarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat zimbabwei természetvédők
Áprilisban írtuk meg, hogy 40 orrszarvútülköt loptak el ismeretlen tettesek egy dél-afrikai természetvédelmi park irodájának széfjéből, a rablás súlyos csapást mért a dél-afrikai hatóságok azon erőfeszítéseire, hogy feltartóztassák a kihalástól veszélyeztetett állatok tülkével való illegális kereskedelmet.

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat

Kiirtották a mozambiki limpopoi vadaspark orrszarvúit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás