Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A kormány nem fogja pályázatokkal támogatni a közösségi kertek kialakítását, mert nincs belőlük annyi országosan, hogy ez indokolt lenne – írta Lázár János egy írásbeli kérdésre adott válaszban.

Nem lehet meghatározni olyan konkrét elképzeléseket, amelyek indokolnák konkrét közösségi kertészkedést megcélzó kormányzati pályázati kiírás kialakítását – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Heringes Anita MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában. A szocialista képviselő azt kérdezte, hogy a kormány akarja-e valamilyen formában támogatni az egyre gyarapodó közösségi kerteket.

Lázár János a válaszában kifejtette, közösségi kertek főleg Budapesten és a megyei jogú városokban alakultak ki, de az ország nagy részén nem terjedtek el, ezért "nem lehet meghatározni olyan konkrét elképzeléseket, és részt vevő közösségek számát sem, amely indokolná, konkrét közösségi kertészkedést megcélzó pályázati kiírás kialakítását". A miniszter ezért azt javasolja "a lokálisan szerveződő, környezettudatos embereket magába foglaló közösségeknek", hogy elsődlegesen a civil szférával és a települési önkormányzattal vegyék fel a kapcsolatot.

Lázár emellett kitér arra, hogy a civil szervezetek kérelmezhetnek támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap civil szervezetek részére kiírt pályázatain, vidéken pedig a civil közösségi kezdeményezések finanszírozására a Darányi Ignác-terv – Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (DIT-ÚMVP) LEADER Helyi Akciócsoportok programot javasolja, amely elvileg támogatja a helyi termékeket és a közösségépítő megmozdulásokat is.  Lázár végül közli, hogy mégsem gondolja, hogy a LEADER programokon belül elsődleges szempont lehetne a közösségi kertészkedés népszerűsítése vagy megvalósítása, mert vidéken van elég földterület a gazdálkodáshoz, a válasz alapján ezért összességében az derül ki, hogy a kormány nem kívánja támogatni a közösségi kertészkedést, mert nincs annyi közösségi kert, hogy továbbiak kialakítását ösztönözzék pályázatokkal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás