A rovat kizárólagos támogatója

Hagyj békén, vagy szétkaplak, mint egy hangyabolyt! Már két embert megöltek sörényes hangyászok Brazíliában – írja a Wilderness and Environmental Medicine szaklapra hivatkozva az MTI.

A cikk szerint, ha tovább szűkül a kihalás fenyegette állat élettere, valószínűleg még agresszívebbek lesznek. Mostanra dokumentálták, hogy 2010-ben és 2012-ben a sörényes hangyászok egy 47 és egy 75 éves brazil földművessel végeztek. Az állatok mentségére legyen mondva, hogy megsérültek, illetve sarokba szorították őket, és arról tényleg nem ők tehetnek, hogy az Úristen és/vagy az evolúció hatalmas karmokat adott nekik, amivel nemcsak egy hangyabolyt, hanem egy ember belső szerveit is felforgathatják.

Vidal Haddad, a brazíliai Botucatu egyetem munkatársa szerint az ember elleni hangyásztámadások ritkák, de ha a faj természetes élettere tovább szűkül, megsűrűsödhetnek az ilyen esetek. A hangyászokról egyébként Brazíliában úgy tartják, balszerencsét hoznak, ezért szándékosan irtják őket.

Flavia Miranda brazil hangyászszakértő nem örült a cikknek; szerinte az irtás tovább növelheti az ellenérzéseket az állattal szemben. Annak viszont igen, hogy szóba került az egyébként békés hangyászok agresszív hajlama; mint elmondta, nemrég ő is karambolozott egy ilyen állattal, és kis híján belehalt a balesetbe.

A térség több országában – Belizében, Guatemalában, Uruguayban vagy Salvadorban – már nem él egyetlen sörényes hangyász sem. A Közép- és Dél-Amerika egyéb részein előforduló példányok száma ötezer körül lehet. Az állatok száma tíz év alatt 30 százalékkal csökkent, leginkább az életterük zsugorodása, a vadászat, az erdőtüzek és közúti gázolások miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás