A rovat kizárólagos támogatója

Sajnos nem először tapasztaltam problémát a MÁV „kerékpáros barát” szolgáltatásával. Ez most különösen felháborít. SE szolgáltatás, se tisztességes tájékoztatás. Csak papíron működik a kerékpár szállítás a Rákóczi expresszen.

Buzás Károly kerékpáros túravezető vagyok. A TUTI Egyesület elnökeként írom ezt a tanulságos történetet le, melynek még nincs vége.
Egy éve szervezzük az EuroVelo 11-es úton a nemzetközi kerékpártúrát. Ez Hidasnémetiből indul és a Zemplén-hegység, valamint a Tisza mentén halad.

Budapestről vonattal terveztük a leutazást. A 2013-as menetrendben még úgy szerepelt, hogy a Keleti pu.-ról 6.30-kor induló Rákóczi expresszen (IC) belföldön nem lehet kerékpárt szállítani. Ezt jeleztük a minisztérium felé (KKK). Ezután, örömünkre az új menetrendben már úgy szerepelt ez a vonat, hogy kerékpárhely biztosítása kötelező. Úgy gondoltuk ez azt jelenti, hogy szállít is kerékpárt. Ezt a feltételt szerettük volna teljesíteni – és 4 fővel utazni kerékpárral – , mikor kiderült, hogy a MÁV egyáltalán nem kerékpáros barát. Tudni kell, hogy Budapest és Hidasnémeti között a Rákóczi IC az egyetlen vonat, mely átszállás nélkül lehet utazni. Más vonattal utazva az átszállások miatt bizonytalan az utazás, mert egyáltalán nem lehet tudni, hogy a csatlakozó vonaton mennyi kerékpáros hely van, az átszállás ( vonat és peron lépcső, aluljáró stb.) nehézségeiről nem is beszélve.
Egy gyorsvonattal lehet 1 átszállással utazni a többi lehetőség 4 átszállásos. / KERÉKPÁRRAL !/  Tehát szerettünk volna utazni, megfizetve a jegyet, a helyjegyet, a kerékpár jegyet és a kerékpárhely foglalást. A MÁV (ELVIRA) honlapján szerepel is ez a lehetőség. A gyakorlatban mégsem működik.

Először a kollégák Miskolcon szerettek volna kerékpáros helyet foglalni az 522-es számú Rákóczi IC-re augusztus 2-re. 2014 július 30-án. A pénztáros nem tudta megnyitni ezt az opciót és nem tudta a kérést teljesíteni. Tanácstalan volt. Ezután értesítettek engem. Én aznap 18.40-kor a Keleti pu. információjában kértem segítséget. Ott segítőkészen fogadtak, de csak azt tudták mondani, hogy másnap érdeklődjek, mert a helyfoglalási központ bezárt 18.00 –kor. Megköszöntem az információt és a problémámmal felkerestem az ügyeletes tisztet.( ha jól emlékszem Német Ferencnek hívták) Készségesen fogadott és mindent megtett a problémám megoldása érdekében. A végén ő sem tudott mást mondani, csak azt , hogy másnap érdeklődjek a MÁV direkt infovonalon. 31-én reggel 8 órakor érdeklődtem a szolgáltatásról és az ügyintéző hölgy / hosszas várakozás után / kinyomozta, hogy a MÁV az ELVIRÁN akkor is szereplő szolgáltatását nem biztosítja, és egyáltalán nem közlekedtet kerékpárszállító kocsit ezen a vonaton. Így lehetetlené tette a vonat használatát kerékpárral, mert fel sem szállhatok vele (IC). Ha mégis megtenném, leszállíttatna és megbüntetne ezért. A későbbi – átszállásos – vonattal utazva, – ha lesz rajta hely – lekések 3 előre megszervezett konferenciát. Az átszállás miatt nem tudok annyi csomagot vinni, mint amennyit szerettem volna.

Kérdéseim:
– Milyen következménye van, ha egy szolgáltató nem végzi el a szolgáltatást ? Gyanítom semmi.
– Miért van teljesen kiszolgáltatva az utas a MÁV-nak ?
– Hogyan lehet utazást tervezni így ?
– Hogyan ajánljuk az EuroVelo 11-es útvonal megközelítését vonattal – akár külföldieknek is – , ha mi sem tudjuk megtenni ?
– Hogyan lehetséges egy 24 órában működő országos szolgáltatónál, hogy hétköznap 18.00 után egész Magyarországon nincs egy ember, aki választ tudna adni arra a kérdésre, hogy miért nem működik az egyik szolgáltatásuk? (Másnap megtudtam, hogy aki tudott volna válaszolni annak lejárt a munkaideje)
– Mi szólna a MÁV, ha én 18.00 után nem fizetnék jegyet?

Ki szeretném hangsúlyozni, hogy az általam megszólított MÁV alkalmazottak tisztességesen, a legjobb tudásuk szerint adtak információt. Valahol máshol kell keresni a probléma lényegét.
Sajnos nem először tapasztaltam problémát a MÁV „kerékpáros barát” szolgáltatásával. Ez most különösen felháborít. SE szolgáltatás, se tisztességes tájékoztatás.
Több vonal megszüntetése miatt egyes települések megközelíthetetlenek kerékpárral való utazással. A buszokon meg egyáltalán nem lehet kerékpárt szállítani – a külföldi példákkal ellentétben.
Ennek ellenére szeretek vonaton utazni, de nem ezzel a „ szolgáltatóval” !

Budapest, 2014 augusztus 1

Buzás Károly
Elnök
TUTI Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás