A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: Négy Mancs

Tamsin French, egy brit brojlercsirke tenyésztő lánya a „Rosa“ nevű csirkejelmezben 39 napon át járja az Európai Uniót augusztus 1-től. A 39Days4Rosa turné 21 EU-tagállamot karol át és Brüsszelben, az Európai Parlamentnél végződik szeptember 8-án.

Augusztus 20-án Rosa Magyarországra érkezik az Európai Unió 39 napos turnéja 20-ik és 21-ik napján. Magyarországon helyi Négy Mancs-aktivistákkal, és Szabó Rebekával, az Együtt-PM szakpolitikusával fog találkozni a Batthyányi tér Duna felőli oldalán, augusztus 21-én 14 órakor.

„Rosa“ a baromfihús teljes, kötelező címkézésére szólít fel. Azt szeretné ha a fogyasztók egy egyszerű kérdésre tudnának válaszolni: „Hogyan tenyésztették ezt a csirkét?“ A turnéját a Twitter-en és a Facebook-on lehet követni.

Az átlagos intenzíven tenyésztett húscsirke élettartama harminckilenc napot tesz ki. Az EU-ban tenyésztett húscsirkéknek körülbelül 90%-a intenzív beltéri tenyésztési rendszerekből származik. Ezeknek a csirkéknek kevés, vagy egyáltalán semmilyen lehetőségük nincs arra, hogy fajtájuk természetes igényei szerint éljenek.

Tamsin French a következőket mondta: „A mi szabadtartású csirkéink ötvenhat napig élnek, és amint elég idősek hozzá, fákkal ellátott, parkosított területeken barangolhatnak. Úgy, ahogy az természetes igényeiknek megfelel. Fontos, hogy a fogyasztók pontosan és könnyen azonosítani tudják azt a tenyésztési rendszert, amellyel a csirkét tenyésztették. A „szabadtartású“ címkézési kifejezés pontosan tükrözi a szabadon tartott csirkéink életét.“

Ezen a nyáron az Európai Bizottság felülvizsgálja a baromfihús címkézését – „Rosa“ azt szeretné, hogy a Bizottság az európai fogyasztók számára pontos és kötelező címkézést biztosítson. A kutatások azt mutatják, hogy Rosa küldetését a legtöbb európai polgár támogatja:1 tízből nyolc fogyasztó a baromfihúselőállítás kötelező címkézési szeretné.

Tamsin French-et még két munkatársa követi: Johanna Olsson, a Berkshire-i Animal Science diákja, és Sam White, egy Essex-i állatjóléti harcos.

French a következőket mondta: „Az előállítás módját mutató címkézés már létezik a héjas tojásnál, amely már Európa-szerte fontos szerepet játszik a ketrec nélküli tojótyúkok számának a gyors és örvendetes növekedésében.2

Az Európai Bizottság szerencsére már felismerte, hogy a kötelező címkézés a magasabb minőségű termékek terjedéséhez és a haszonállatok körülményeinek javulásához is hozzájárul.“

2012-ben az Európai Bizottság a fogyasztóknak ígéretet tett a haszonállatok életkörülményeinek javítására. A baromfihús kötelező címkézése fontos érdemi lépés lenne ebbe az irányba, és bevezetése csak egy egyszerű szabály megváltozását igényli. 3

Megjegyzések:

1. Qa Research, 2013. Hús- és tejtermékek címkézésének módszertanával foglalkozó kutatás – Report for Labelling Matters. www.labellingmatters.org.

2. A Bizottság adatai rávilágítanak, hogy hogyan változott a szabadtartásban nevelt tojóhibridek aránya Európában a 2003-as 19,7 százalékról 2012-ben 42,2 százalékra (Európai Bizottság, 2013. Tojóhibridek tartástechnológia szerint. CIRCABC). A szabadtartás aránya az Egyesült Királyságban a 2003-as 31 százalékról 2012-re 51 százalékra nőtt (Defra, 2013. Quarterly UK Egg Packing Station Survey). Az Egyesült Királyság, Franciaország és a Cseh Köztársaság vonatkozásában folytatott kutatás szerint 2013-ban átlagosan 59 százalékban alkalmazták az EU által ajánlott tojássémát – és 65% ezt hasznosnak ítélte (Qa Research, 2013. Method of production labelling of meat and dairy products research – Report for Labelling Matters. www.labellingmatters.org).

3. Az EU a csirkehús marketingjének szabványaira vonatkozó törvénye (543/2008 bizottsági rendelet) már meghatározta a szabadtartás és az extenzív beltéri csirkenevelés módszereit. Ez a szabályozás 1991-től érvényes, és meghatározza azokat a követelményeket, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy a csirkét „szabadtartású“ vagy „extenzív beltéri“ címkével láthassák el. Ezekben a címkézési feltételekben viszonylag egyszerűen kötelezőre lehetne cserélni az önkéntes feltételt, és kiegészíteni azzal, hogy az intenzív beltéri tartással nevelt csirkéket kötelező legyen „intenzív beltéri“ címkével ellátni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás