A rovat kizárólagos támogatója

Mivel sokan nem tudják hol átteleltetni a teraszon burjánzó citromfát, angyaltrombitát vagy leandert, Bécsben egyre népszerűbb a teleltetési szolgáltatás. A kertészek ősszel elviszik, egész télen ápolják, majd tavasszal visszaviszik a gondjaikra bízott cserepes óriásokat.

Az osztrák fővárosban annak sem kell aggódnia, hogy hova tegye télen a nagyra nőtt pálmát, hibiszkuszt vagy leandert, akinek nincs télikertje – egyszerűen rábízhatja a nyolc teleltetési szolgáltatást kínáló bécsi kertészet valamelyikére.  A szolgáltatás keretében október közepén külön erre a célra fenntartott üvegházakba szállítják a cserepes mediterrán növényeket, ahol egész télen át szakszerűen ápolják, gondozzák őket, majd május közepén visszaviszik a tulajdonosuknak. Akinek nincs kedve bajlódni vele, vagy meghaladja a fizikai képességeit, az kérheti a növények átültetését is. Természetesen vissza is vágják, illetve szükség esetén meg is szabadítják őket a tetvektől.

A szolgáltatás ára a növény fajtájától, nagyságától és gondozási igényétől függ, így például egy egyméter átmérőjű lombkoronával rendelkező leander teleltetése körülbelül 75 euróba kerül. Ehhez jön még az opcionálisan választható növényvédelem és a szállítási költség, ami további 15-15 euró.  Jelenleg nyolc bécsi kertészet nyújt teleltetési szolgáltatást, amit szezononként mintegy 300 növénykedvelő vesz igénybe. Mivel egyre népszerűbb a szolgáltatás, sokan már most gondoskodnak az egész nyáron át a teraszon dédelgetett növények teleltetéséről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás