Hirdetés
greenfo/MTI

Elpusztult Misszionárius Pepe, a páratlan élővilágáról ismert Galápagos-szigetek egyik jelképének számító óriásteknős, amelynek halálához az ottani nemzeti park (PNG) tájékoztatása szerint a túlsúly és a magas koleszterinszint vezetett.

Pepe San Cristóbal szigetén, a PNG gondozóközpontjában pusztult el a hétvégén. Egy ideje már gyógyszeres kezelést kapott, hogy felülkerekedjenek az elsősorban a túlsúly és a koleszterinszint okozta egészségi gondjain. Az óriásteknősről korábban úgy vélték, 60-70 éves volt, a boncolás során azonban kiderült, hogy ennél többet, hozzávetőleg száz évet élt. Pepe az óriásteknősök egy olyan alfajához tartozott, amelyből manapság még kétezer példány él, így az állat "távozása" nem jelent közvetlen veszteséget a biológiai sokféleségre nézve.

A teknőst 1940-ben találták halászok, akik egy San Cristóbal-i családnak ajándékozták – ők adták neki a Pepe nevet -, és bár a PNG 1959-es létrejöttével tilos lett az óriásteknősök házi kedvencként való tartása, Pepe mégis kiváltságos helyzetet élvezett: 1967-ben a ferences misszióhoz került, onnantól Misszionárius Pepeként emlegették. Ő lett a ferencesek kabalaállata, a turisták egyik kedvence. A park engedélyével a rend képviselőinél maradt egészen 2012-ig, amikor is egészségi állapota miatt átvitték a PNG központjába.

A Misszionárius Pepe elhunytáról érkező hírek sokakban felidézték a világhírű óriásteknős, Magányos George két évvel ezelőtti halálát. A fajának utolsó képviselőjeként ismert George elsősorban a szaporítására tett kísérletek révén állt a figyelem középpontjában, de a tudósok erre irányuló minden törekvése kudarcba fulladt. Kecsegtető hír azonban, hogy a szigetek legnagyobbikán, az Isabelán, találtak néhány óriásteknőst a kihaltnak vélt faj génjeivel.  A Galápagos-szigeteken egykor 300 ezer óriásteknős volt, a populáció azonban a 18-19. században megtizedelődött a bálnavadászok és a kalózok miatt. Manapság az óriásteknősök különböző alfajainak mintegy 30-40 ezer példánya él az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoporton, néhányuk akár 1,8 méter hosszúra is megnőhet és több mint száz évig elélhet.

Kapcsolódó anyagok:

Mementó lesz a balzsamozott Magányos George

Eltávozott Magányos George

Nem könnyű megőrizni Darwin laboratóriumát

Szúnyogok veszélyeztethetik a galápagosi óriásteknősöket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás