A rovat kizárólagos támogatója

Alacsony, de még így sem valósul meg teljesen az EU 2030-ra előírt zöldenergia-termelési terve, hiszen nem is kötelező, aggódik a Nemzetközi Energia Ügynökség.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) aggódik amiatt, hogy nem kötelező jellegűen azok a tagországi vállalások, amely szerint a megújuló energiák arányát 2030-ra 27 százalékosra kell növelni az Európai Unióban. Egyúttal világos és határozott célok megfogalmazására szólította fel a döntéshozókat az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) közleménye szerint.

Az IEA középtávú előrejelzésében egyebek mellett az áll, hogy a kötelezően megvalósítandó feladatok hiányában kérdéses, hogy a tagországok egyáltalán milyen hatékonysággal dolgoznak az egyébként sem kellően részletes zöldenergia-tervek megvalósításán. „Az IEA jelentése a fején találta a szöget, amikor megfogalmazta a 2030-ig szóló, ambiciózus nemzeti megújuló energia tervét. Ugyanis nem csak a 27 százalékos arány alacsony, hanem az is baj, hogy még ez sem kötelező” – jelentette ki közleményében az EWEA vezérigazgató-helyettese. Justin Wilkes úgy látja, hogy az európai vezetők októberi találkozóján 30 százalékos, és kötelező vállalásról kellene megállapodni a földrész energiabiztonsága, versenyképessége és klímavédelmi céljai érdekében.

A Világgazdaság Online szerint az IEA jelentés is elismeri ugyanakkor, hogy az eddigi, 2020-ig szóló nemzeti megújuló cselekvési tervek eddigi megvalósításának fő szerepük van a költségcsökkentésben, a megújuló alapú energiatermelő egységek tömeges telepítésében. Ez utóbbi főként a tengeri szélerőműveket jelenti. Ezzel együtt kérdéses, hogy a tagországok teljesítik-e vállalásaikat. Az EBRD-től származó adatok alapján az IEA arra számít, hogy 2018-ra 162,9 gigawattnyi beépített szélenergia-kapacitás lesz a földrészen. Ez szerény, 2,4 gigawattos növekedés a múlt évi jelentésében olvashatóhoz képest. Éppen ezért Wilkes kijelentette, hogy a politikai döntéshozóknak többet kellene tenniük az érintett beruházások ösztönzése érdekében.

Európában van az összes olyan ország, ahol az igény legalább 15 százalékát a szélturbinák termelte villamos árammal fedezik. Az USA-ban és Kínában viszont sokkal nagyobb a beépített kapacitás. Itt pörögnek leginkább a szélerőművek >>>

Kapcsolódó anyagok:

Atomra gyúr az USA

Globális szélenergia leltár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás