A rovat kizárólagos támogatója

A természetvédők szerint a delfinek és a bálnák megfigyelésére indított hajókirándulások károsak lehetnek az állatokra. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a túlzásba vitt ökoturizmus árt a tengeri állatoknak, hangzott el az idei Nemzetközi Tengervédelmi Kongresszuson Glasgowban.

A kirándulókat szállító hajók nekiütközhetnek a ceteknek, elpusztítva az állatokat, másrészt több stressz éri a vízi emlősöket, amelynek hatására megváltozik a viselkedésük. Az egyes fajokat ráadásul eltérően érinthetik ezek a hatások, így a hosszú távra lehetetlen megjósolni a következményeket.

Élelemszerzés helyett menekülnek

Habár a hajókkal történő összeütközés komoly sérüléseket okozhat az állatoknak, a kutatók a legfőbb veszélyt mégsem ebben látják. Az emberek jelenlétében ugyanis félő, hogy az állatok nem táplálkoznak, vagy energiát emésztenek fel azzal, hogy a kíváncsiskodó turisták elől menekülnek. Ezek látszólag apró dolgoknak tűnnek, de a káros hatások idővel felhalmozódhatnak.

A félelmeket egyre több bizonyíték támasztja alá. Tavasszal például David Lusseau tengerbiológus megfigyelte, hogy Izland délnyugati partjainál a csukabálnák (Balaenoptera acutorostrata) úgy reagáltak a bálnafigyelő hajókra, mintha ragadozók lennének. Az állatok légzése egyre szaporábbá vált, miközben igyekeztek egyre gyorsabban elúszni a hajó elől. A kutatók szerint egyelőre nem lehet biztosra megmondani, hogy ez a hajó jelenléte miatt következett-e be, az ezzel kapcsolatos tanulmányok megjelenését későbbre ígérik. A palackorrú delfinekkel (Tursiops sp.) kapcsolatos negatív hatások azonban sokkal kézzelfoghatóbbak. Lusseau és munkatársai kimutatták, hogy az új-zélandi Doubt Sound fjordnál élő palackorrú delfinek néhány évtizeden belül kihalhatnak. Az egyre több delfinnéző túra ugyanis elriasztja az állatokat a nekik kedvező tengerrészekről, így éhen halhatnak táplálékhiány miatt. A területen élő delfinek száma 1997 és 2005 között hatvanhétről ötvenhatra csökkent, közölték a kutatók.

Sebességkorlátozás

kúposfejű delfin Fernando Trujillo WWFA kongresszus résztvevői hasonló jelenségeket tapasztaltak a Mekong folyóban élő kúposfejű delfineknél (Orcaella brevirostris). A kúposfejű delfin kritikusan veszélyeztetett fajnak számít, a folyó Kambodzsa és Laosz közötti szakaszán például már csak hetven egyed él.

Lusseau szerint meg kell határozni, melyik populáció a legveszélyeztetettebb, hogy a problémát orvosolni lehessen. Annak eldöntése, hogy rövidebb, vagy hosszabb távú viselkedésváltozásról van-e szó, szintén további kutatásokat igényel. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, bizonyos szabályok lefektetésével – például a hajó és állatok közötti minimális távolság meghatározásával, sebességkorlátozással, különböző tilalmakkal – csökkenteni lehetne az esetleges káros hatásokat.

Növekvő iparág

A bálna- és delfinfigyelő kirándulásokat a közvélemény az ökoturizmus részeként kezeli, a legtöbben viszont nem számolnak azzal, hogy ezáltal veszélynek teszik ki az állatokat – véli Leslie New biológus, az egyesült államokbeli Geological Survey munkatársa.  Az ökoturisták száma robbanásszerű emelkedést mutat az 1990-es évek eleje óta. Amíg 1991-ben négymillióan vettek részt ilyen jellegű kiránduláson, addig 2008-ban már tizenhárom millióan. Ugyanebben az évben egy állatvédelmi jótékonysági szervezet az iparág forgalmát 2,1 milliárd amerikai dollárra becsülte- írta az origo.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás