A rovat kizárólagos támogatója

Az EU és az USA között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja hazánk génmódosítás-mentességét is, ránk szabadíthatják az egészségkárosító vegyszereket, a hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

Az Európai Bizottság elutasította azt a STOP-TTIP európai polgári kezdeményezést (ECI), amely alapján az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti partnerségi egyezmény (TTIP) és a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) menetébe beleszólhatnának az EU polgárai is.  A STOP-TTIP hálózatáltal által kiadott közleményben Michael Efler kijelentette – „A tényleges csata csak most kezdődik”. Az európai polgári kezdeményezést eddig 21 EU tagállam 230 szervezete támogatta.

A Bizottság döntése egyértelműen a lobbisták eredménye. Az európai polgári kezdeményezés elutasítását azzal indokolták, hogy a tárgyalási megbízások nem jogi aktusok, hanem belső előkészítő jogi aktusok és ezt nem lehet megvitatni az európai polgári kezdeményes keresztül, vagyis a titkos tárgyalások tovább folytatódnak, akár az érintett kormányok kizárásával is egyes szakaszokban. A Bizottság ezzel a döntéssel kizárta az EU lakosságát a nemzetközi tárgyalásokból, semmilyen fejlesztési, tárgyalási szakasz nem nyilvános.  Efler szerint ez ijesztő és egyben botrányos is.

Mi több, a Bizottság szerint az európai polgári kezdeményezés hátráltatná a CETA és a TTIP tárgyalásokat. A STOP-TTIP hálózat jogi lépéseket fontolgat és kezdeményezni fogja, hogy az Bizottság határozatát az Európai Bíróság vizsgálja felül. Efler szerint ez a döntés is az euroszkeptikusok malmára hajtja a vizet. Mindezek alapján a szövetség arra kéri az új Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy ezt az antidemokratikus döntést vonják vissza és tartsa be az ígéretét továbbá biztosítsa a demokráciát és az átláthatóságot.

„Ha a brüsszeli bürokrácia azt hiszi, hogy meg lehet állítani az emberek tiltakozását a TTIP és a CETA ellen, akkor téved!”

A készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény része lenne egy egyfajta "magánbíróság" (befektető-állam vitarendezési mechanizmus – angol rövidítéssel: ISDS), amely lehetővé tenné, hogy egyes cégek, mint példádul a Monsanto hazánk ellen is pert indíthatnának, mert Magyarország tiltja a génmódosított kukorica termesztését, vagy esetleg Románia ellen, ha az nem engedélyezi a Verespatakra tervezett ciannidos technológiájú aranybányát.

Mindeközben az Európai Bizottság és a kanadai kormány arra készül, hogy szeptember 25-én aláírja az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezményt Ottawában.
A Védegylet által készített videó, mely a Zöld Nyári Egyetemen készült, felvillant néhány problémás témát.
 

Kapcsolódó anyagok:

Nem kérünk amerikai, hormonkezelt, génmódosított élelmiszereket!

Elegünk van az agrobizniszből! – tízezrek Berlin utcáin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás