A rovat kizárólagos támogatója

Újrapapírgyártás konyhai robotgéppel, hulladékpiramis, családi ökológiai lábnyom: játékos feladatokkal, tanulhatják meg budapesti iskolások,hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, italos kartont, viszont az iskolai – óvodai hulladékgyűjtő programok leálltak. Friss: A hulladéktörvény friss módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) most először induló környezeti nevelési programján 45 általános iskola, vagyis mintegy 15.000 diák vehet részt. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze az általános iskolás korosztály környezeti érzékenységét és szelektív hulladékgyűjtésre nevelje őket. A programot Budapest V., XI., XIV. kerületeiben indítja el, 2015 januárjától pedig várhatóan tovább bővíti az idén 10 éves non-profit szervezet.

Környezetvédelmi program keretében tartott tanórákon a csomagolások teljes életciklusát mutatja be az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). Az 5 blokkból álló tanórák keretében olyan gyakorlati kérdésekre kapnak válaszokat a kisdiákok, mint hogy hogyan előzhetik meg a hulladékképződést, mi történik az italos kartonok újrahasznosítása során vagy, hogy mi történik a lerakókra kerülő hulladékokkal. Ezen túlmenően azt is bemutatja az IKSZ, egy kisfilm segítségével, hogy milyenné válhat Magyarország klímája 2050-re, ha nem figyelünk környezetünkre. 
„Az egyesülés 10 éves fennállása alatt a lakosság ismeretei a környezetvédelemről, ezen belül is a szelektív hulladékgyűjtésről nagymértékben fejlődtek. A fiatal generáció már óvodás korban kezd tanulni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, éppen ezért ezen ismeretek elmélyítését általános iskolás gyerekeknél folytatni kell” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Meggyőződésünk, hogy a hulladékgazdálkodási alapelvek megértésével, és helyszíni bemutatóval a gyerekek érzékenyebbé válnak a környezetvédelem, valamint a szelektív hulladékgyűjtés iránt, ezért indítottuk el környezeti nevelési programunkat” – tette hozzá az igazgató asszony.

Mivel a szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább előtérbe kerül, szükségszerű, hogy a közeljövőben az oktatásban és a nevelésben is nagyobb teret kapjon. Ez a törekvés jogszabályi szinten is megjelenik, hiszen törvény írja elő a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek oktatását, valamint ez a témakör része a Nemzeti Alaptantervnek is. Az ingyenes interaktív tanórákkal az IKSZ segíteni kívánja az intézményeket, hogy anyagi ráfordítás nélkül felelhessenek meg a jogszabályi kötelezettségnek .A program további információi>>>

Az IKSZ 2004-es megalakulása óta hirdeti, hogy az átlagosan 75%-ban papírból készülő tejes- és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők, a bennük lévő értékes papír pedig újrahasznosítható. Ennek köszönhetően az elmúlt tíz év során 14 ezer tonna italos kartonból mintegy 10.400 tonna újrapapír készülhetett. Napjainkra az egyesülés munkájának is köszönhetően az egy év alatt hulladékká váló, tejes és gyümölcsleves doboz 22%-át gyűjtjük szelektíven. Az IKSZ 50%-os szelektív visszagyűjtési arányt kíván elérni 2020-ra.
 

A 2014-2015-ös tanév elejétől nem indul az Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogram

 Kedves Partnerünk!

Az IKSZ Egyesülés a 2014-15-ös tanévben is folytatni szerette volna a korábbi években nagy érdeklődésssel fogadott „Italos karton óvodai és iskolai gyűjtőprogramot.” Tekintettel azonban az iskolai – óvodai hulladékgyűjtő programok jogszabályi megítélésének jelenleg tapasztalható bizonytalanságára, átmenetileg – az illetékes minisztérium állásfoglalásáig – szüneteltetjük a programot- írta az egyesület honlapján  Baka Éva

Mellékelten itt találják a jelenlegi Minisztériumi állásfoglalást.
 


A hulladéktörvény módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere 

Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodájának mai közleménye:

Az iskolai papírgyűjtés törvényi lehetőségét teremti meg a hulladékról szóló törvény módosítása. A változtatással egy 14 éve fennálló jogi anomáliát sikerült orvosolni. Az iskolai és óvodai papírgyűjtésre ugyanis eddig csupán általános szabály vonatkozott, vagyis hatósági engedéllyel lehetett végezni. Ennek ellenére a 14 év alatt egyetlen kormány, így az Orbán-kormány sem akadályozta az iskolai papírgyűjtést. Az iskolákat soha, semmilyen módon nem érte hátrány, nem indult ellenük hatósági eljárás. A hulladékról szóló törvény módosítása értelmében az intézmények évi két alkalommal, legfeljebb öt-öt napon keresztül gyűjthetik a papírt. Ezt követően önállóan dönthetnek arról, hogy továbbértékesítik, amiből saját bevételhez juthatnak. A Kormány és ezen belül a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a környezettudatos szemléletformálás mellett, amelyben az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van.

A jogi helyzet rendezésére azért volt szükség, hogy az iskolák és óvodák a jövőben jogilag is tiszta és rendezett szabályok között folytathassák a papírgyűjtést. Ez azért is fontos, mert Magyarországnak nagyon szigorú, egyre nagyobb hasznosítási arányokat meghatározó uniós előírásoknak kell megfelelnie a hulladékgyűjtés területén.

Befagyasztja a 2014-es szinten a hulladéklerakási járulék összegét a hulladékról szóló törvény másik módosítása. Ez 6000 forintot jelent tonnánként, és a jelentős mértékben köztulajdonban lévő lerakók üzemeltetőit érinti. A Kormány célja, hogy a járulék összegét a hazai gazdasági viszonyokhoz és a hulladékgazdálkodás jelenlegi fejlettségéhez igazítsa.

Jelentős pénzügyi és adminisztrációs könnyebbséget jelent a gazdálkodó szervezetek számára az a módosítás, amely lehetőséget teremt arra, hogy a gazdálkodó szervezetek begyűjtési és tárolási engedélyei ne veszítsék hatályukat 2014. december 31-jével, hanem az eredeti érvényességi időn belül használhassák azokat.

Kapcsolódó anyagok:

Mégis maradhat az iskolai papírgyűjtés

Óriási visszaesés a szelektív gyűjtésben

Vajon mikor jöhet az országos hulladék-mutyi?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás