A rovat kizárólagos támogatója

Nyílt levelek az EU-t legyőző akác-koalíció, és a hungarikumokkal kapcsolatos csúsztatások kapcsán. Miután Kis Miklós Zsolt államtitkár nem válaszolt, Exner Tamás erdőmérnök elküldte kérdéseit Nagy István államtitkárnak is.

Tisztelt Nagy István Államtitkár Úr!

Az erdő-mező online oldalán értesültem a MEGOSZ nagyrendezvényéről, amelyen Államtitkár úr is részt vett. Ezúton is szeretnék gratulálni a míves, akácfából faragott címerhez, amit a MEGOSZ képviselői ajándékoztak Önnek. Beszédében találkoztam egy, Glattfelder Államtitkár Úr által elhintett és azóta rendszeresen hangoztatott, nyugtalanító gondolattal, miszerint az Európai Unió támadást indított a magyar akác ellen és hogy ez ellen a tárca hősies védekezést folytat:

"Nem véletlenül lett Hungarikum, és nagyon hálás vagyok azért, hogy különböző társadalmi szervezetek, egyesületek megalkották az akác-koalíciót, és ezzel sikeresen visszavertük az Európai Unió támadásának első ütemét. Nagyon remélem, hogy akárhányszor felmerül ez a kérdés, mindig győzedelmeskedni fogunk, mert ha egy picit túlzásba esem, akkor a következőt fogalmazhatom meg: míg magyar ember lesz a Földön, addig akác is lesz. Ebből nem lehet engedni. Ez olyan szerves részünk, ami hozzánk tartozik, ami Magyarország és a magyar ember része”. 

Kollégájának, Kis Miklós Zsolt Államtitkár Úrnak már írtam egy hónapja egy levelet hasonló kijelentése ügyében, amire sajnos még nem tudott válaszolni (talán még nem találta meg a rendelettervezetben az idézetet, amelyre Önnel együtt utalt). A hozzá írt levelet alább csatolom, tisztelettel megkérem Önt is, hogy segítse ki politikustársát is a válaszadással és a rendelet magyar akác-ellenes szövegrészének idézésével, hogy ennek segítségével tiltakozhassunk a brüsszeli bürokratáknál! Előre is köszönöm minden erdész, biológus és egyszerű érdeklődő állampolgár nevében.

 hálás tisztelettel: Exner Tamás, erdőmérnök

úton - útfélen invazív hungarikumúton – útfélen invazív hungarikum

 "Tisztelt Kis Miklós Zsolt Államtitkár Úr! 

Érdeklődve olvastam mai jászberényi beszédét, amelyben a következő gondolatait osztotta meg a hallgatóságával:

 "Kis Miklós Zsolt emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a méhészeknek sok nehézséggel kellett szembesülniük, példaként az "akáctörténetet", és az Európai Unió egyes "bizarr" elképzeléseit említette. A magyar kormány azonban megvédte a méhészeket, megvédte a magyar akácot, az utóbbi úgy, hogy hungarikummá nyilvánította. Ezzel egyértelműen jelezte az Európai Unió számára: a méz és az akác az igenis a magyaroké! – mutatott rá az államtitkár."
http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-656716

 A magyar erdők iránt érdeklődő és az akác kipusztítása miatt aggódó állampolgárként kíváncsi voltam az említett "akáctörténetet"-re és az Európai Unió "bizarr" elképzeléseire, ezért megkerestem az európai bizottság rendelettervezetét, amely szerencsére magyar nyelven is elérhető: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52013PC0620

Ebben azonban nem találtam meg sem az akáctörténetet, sem a bizarr elképzeléseket, sőt még a "Magyarország", vagy az "akác" szavakat sem. Kérem tisztelt Államtitkár urat, hogy segítsen megtalálni a szövegben az említett fogalmakat rejtő bekezdéseket, hogy azok fondorlatos voltára felhívhassam erdészettel, ökológiával és növénytannal foglalkozó listatársaim figyelmét!

Mondhatnánk esetleg, hogy a korlátozandó idegenhonos, invazív fajok közé véletlenül bekerülhetne a magyar akác is, de Fazekas Miniszter úr, valamint az Országos Erdészeti Egyesület szerint ez nem lehetséges, hiszen az nem is idegenhonos özönnövény (csak az európai bizottságban is alárendelt szerepet játszó liberális vélemények szerint), hanem őshonos.
pl:  “Nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác” –jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2014. május 8-án."

A hozzászólók között pedig dr. Szemerédy Miklós nyugalmazott erdőmérnök arról beszélt: szerinte forrásokra alapozva bizonyítható, hogy az akác őshonos Európában.

Kérem tisztelt Államtitkár urat, hogy világosítson fel, hogy milyen veszély fenyegette egy idegenhonos, inváziós fajokról szóló rendelettervezetben a fent idézett mérvadó tudományos körök szerint Európában őshonos, nem inváziós magyar akácot, ill. hogy milyen védelmet nyújt európai szinten a hungarikummá nyilvánítás, vagy az erdőtörvénynek az akácosok arányának növelése érdekében tervezett liberalizációja? Ezekre sajnos szintén nem találtam idézetet az Európai Bizottság honlapján, pedig próbálkoztam a rokon hollandikum, francikum stb. keresőszavakkal is.  

Kérdéseimre várom tisztelt válaszát, amelyet szeretnék megosztani érdeklődő kollégáimmal.  

tisztelettel: Exner Tamás, erdőmérnök"


A vélemény oldalon megjelent írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás