A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Sir David Attenborough brit természettudós visszatér az ausztrál Nagy-korallzátonyhoz, hogy új sorozatot készítsen a BBC One számára.

Sir David 1957-ben forgatott először a világ legnagyobb koralltelepénél, és azóta is szenvedélyesen érdeklődik az ottani élővilág, illetve ökoszisztéma iránt. „Nagyon izgatott vagyok, hogy a legfrissebb technológiai vívmányokkal és tudományos ismeretekkel felvértezve térhetek vissza a bolygó egyik legfontosabb helyére, és teljesen új megvilágításból szemlélhetem” – mondta a brit természettudós, aki korábban is gyakran hangoztatta, hogy a Nagy-korallzátonyhoz szeretne a leginkább visszatérni.

„Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy mi volt a legvarázslatosabb dolog, amit életemben láttam. Én ilyenkor minden túlzás nélkül azt válaszolom, hogy az, amikor először nyílt lehetőségem arra, hogy oxigénpalackkal búvárkodjak a Nagy-korallzátonynál” – idézte Sir Davidet a BBC News. Mint hozzátette, a vízbe alámerülve elképesztő színekben pompázó fajok tűntek fel a szeme előtt varázslatos és felejthetetlen élménnyel megajándékozva őt.

Az „óceán esőerdejeként” emlegetett Nagy-korallzátonyról készülő új sorozat David Attenborough tizedik közös projektje lesz az Atlantic Productions céggel, amely a háromszoros Emmy-díjas David Attenborough’s First Life című sorozatot is jegyzi. Anthony Geffen producer szerint a nagy sebességű kamerák, makrólencsék és egyéb technológiák révén a széria teljesen új módon fogja bemutatni a természeti képződményt. A forradalmi lencséknek hála meg fogják tudni örökíteni a zátony legapróbb, normális esetben észrevétlen élőlényeit is.

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló Nagy-korallzátony 400-féle korallnak, 1500 halfajnak és 4 ezer puhatestű állatfajnak ad otthont, emellett megtalálhatóak ott olyan súlyosan veszélyeztetett állatfajok is, mint a zöld teknős.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás