A rovat kizárólagos támogatója

Az európai mobilitási héthez kapcsolódó akció részeként mától péntekig Budapest mellett Debrecenben, Győrött és Szegeden is ellenőrzik az autók környezetvédelmi állapotát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A hagyományos közúti akció során 1500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel mától péntekig. A környezetvédelmi szempontból jól karbantartottnak bizonyuló autók vezetői jelképes ajándékot, egy szivargyújtós USB csatlakozót kapnak. A szennyező autók vezetőinek figyelmét felhívják a rendszeres karbantartás szükségességére – írták a közleményben.

Az ezredfordulón még csak a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a követelményeknek. Az elmúlt években tíz vizsgált autóból kilencnél már nem találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A látványos előrelépésnek köszönhetően a közlekedési szennyezés negyedével-ötödével csökkent, érdemben javult a levegőminőség a nagyvárosi övezetekben.  Az NFM kitért arra is, hogy a statisztika szerint a budapesti gépjárműállomány fiatalabb és korszerűbb az országos átlagnál, ennek ellenére a legutóbbi ellenőrzések során arányaiban mégis éppen itt nem felelt meg a követelményeknek a legtöbb gépkocsi. Tavaly a fővárosban a vizsgált autók több mint 12 százalékánál, Debrecenben 10, Győrött kevesebb mint 5, Szegeden pedig mintegy 2 százalékánál jeleztek problémát a műszerek.

 

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Zöld Autó Központja, a NFM felkérésére tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az európai mobilitási héthez kapcsolódó akciót, amelynek keretében tíz, közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsi dolgozik majd a négy nagyvárosban, naponta változó helyen, összesen több mint harminc helyszínen.

A Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióval kapcsolatos további információk a http://www.muszakivizsga-auto.hu/akciok.html címen olvashatók.

Kapcsolódó anyagok:

Londonban büntetik, ha feleslegesen járatja a sofőr a dízelmotort

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás