Hirdetés
Forrás: euronews

Pálfordulás a Rockefeller-birodalomban – kőolajról szélenergiára váltanak. A paksi atomerőmű-projektben hívő Orbán-kormány a szélerőművekben nem hisz.

Olajmágnásokból környezetvédők lesznek a Rockefeller család tagjai. A Rockefeller Testvérek Alap vezetője hétfőn este jelentette be, hogy kiszállnak a klímaváltozás egyik okozójának tartott olajüzletből és a megújuló energiaforrásokra váltanak. John D. Rockefeller a texas-i és kaliforniai olajmezőkből gazdagodott meg. A család vagyona mára meghaladja a 900 millió dollárt. Leszármazottai szerint a szél és napenergiára való váltást ükapjuk is támogatná.

Valerie Rockefeller Wayne, az egykori olajmágnás ükunokája azt nyilatkozta, hogy morális értelemben sokkal fontosabb az egészséges bolygó megmentése. A Rockefeller Brothers Fund igazgatója, Stephen Heintz pedig azt mondta, hogy John D. Rockefeller ügyes üzletember volt, aki mindig a jövőbe tekintett, ha ma élne, biztosan hagyná a fosszilis energiahordozókat, és a megújuló, tiszta energiaforrásokra váltana.  A Rockefeller Brothers Fund-ot 1940-ben alapították az olajmágnás leszármazottai. Most egy filantrópokból álló koalícióhoz csatlakozott, akik megválnak 50 milliárd dollárnyi, szénhidrogénből származó vagyonuktól, és átállnak a megújuló forrásokra.
 

 

Csak nekünk nem fúj a szél és nem süt a nap

A paksi atomerőmű-projektben hívő Orbán-kormány a szélerőművekben nem hisz. Pedig már a románok, bolgárok is rakétagyorsasággal húznak el mellettünk e területen is – hogy a fejlett világot ne is említsük. Azért fordul el a kormány ettől, mert itt nem olyan könnyű sumákolni? Pedig már most is 340 ezer család áramát képesek megtermelni a magyar szélfarmok.

Mosonmagyaróvár környékén, Győr-Moson-Sopron megyében hatalmas lapátokkal szélerőművek uralják a vidéket, száz méter fölé is nyúlnak. Ott van a durván 170 magyarországi szélerőműnek a zöme, de van az Alföldön is, és az Északi-középhegységben is elvétve előfordul, Miskolc mellett pedig mindössze egyet találunk. És nagyon úgy tűnik, hogy miközben más országok inkább ráfeküdnek erre az energiatermelő formára, mi veszni hagyjuk.

A miniszter kijelölte az irányt: erre ne

A fejlesztési miniszter a parlamentben a zöldenergia-termelés egyik alaptételére rákérdező interpellációra (címe:„Mikor épülnek új szélerőművek Magyarországon?”) a minap lényegében azt írta, hogy e fronton is túl jól állunk, ráadásul nem is fúj rendesen a szél. Egyik állítás sem éppen helytálló.

A parlament honlapján hétfőn megjelent hivatalos válaszában Seszták Miklós miniszter az LMP-s Szél Bernadett kérdésére úgy válaszolt, mintha az elmúlt legalább négy évről megfeledkezett volna. Arra a kérdésre, hogy miközben Európában, de a mi régiónkban is évek óta szélenergia-forradalom zajlik, vajon mikor épülnek új szélerőművek nálunk is, sikerült úgy megválaszolnia, mintha egy más kormány minisztere lenne a külügyért és külgazdaságért felelős Szijjártó Péter, aki néhány napja egy hazai napelemgyár építéséhez nyújtott egymilliárd forintos állami támogatásról tett bejelentést. További információk a hvg.hu-n >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Készülőben az újabb paksi szerződések

Százezres klímamenet politikusokkal, celebekkel

Paksról komolyan: elszámolt bővítés

Atomos szélcsend

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás