A rovat kizárólagos támogatója

Az USA Burlington városában sikerült elérni azt, amit még sehol máshol a világon; a település 100%-ban megújuló energiát használ. Mit szólna ehhez L. Simon László és a Fidesz?

Az USA Vermont államában fekvő 42.000 fős  város vezetése bejelentette, hogy a szélenergiának, a biomasszának és a vízerőműveknek köszönhetően immáron teljes egészében megújuló energiaforrásokból elégítik ki a lakosság igényeit, így a burlingtoniaknak többé nem kell a fosszilis energiák piacán tapasztalható áringadozástól tartaniuk, az energiát fix áron kapják mostantól.

A környezetre gyakorolt pozitív hatás mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a zöld város számára hosszú távú gazdasági előnyökkel is jár a megújuló energiára történő váltás. Miután a beruházások költsége megtérül, gyakorlatilag minden nap megtakarításra lehet számítani.

Természetesen lesznek olyan időszakok, amikor a szél- és vízerőmű nem lesz képes kielégíteni a lakosság energiaigényét, és a hagyományos energiaforrásokhoz kell nyúlni, de ennek költségeit fedezi majd a többi időszakban keletkezett energiafölösleg értékesítése.  Egyébként nem csak Burlington, de egész Vermont jó úton halad a kitűzött cél felé, ami nem más, minthogy 2050-re az egész állam 90%-ban megújuló energiát használjon. (ma.hu)

Pedig ha tudnák, hogy ez zsákutca, hiszen az atomenergiájé a jövő – legalábbis a Fidesz szerint. A legutóbbi paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos parlamenti vitanapon ez derült ki.
 

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram – állítja L. Simon
 

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram - állítja L. Simon

Az LMP kezdeményezésére a paksi bővítésről tartottak szeptember 26-án parlamenti vitanapot. Szijjártó Péter szerint a paksi beruházás garantálja a fenntarthatóságot, a versenyképességet és a biztonságos energiaellátást. Szél Bernadett szerint egy munkahely 750 millió forintba kerülne. Jávor Benedek szerint a paksi bővítést észérvekkel képtelenség megvédeni. Részletek >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás