Hirdetés

Föld alatti fallal fogják visszatartani a felszín alatt elszivárgó vizet a Kiskunhalas melletti Fejetéki-mocsárban. A Duna-Tisza köze tőzeges mocsarainak egyik utolsó hírmondóját csaknem 100 millió forintos beruházással, európai uniós forrás segítségével próbálják megmenteni a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei.

Ezt a módszert gyakran alkalmazzák vízvisszatartásra, árvízvédelemre, de természetvédelmi célból ismereteink szerint Magyarországon most először készítenek résfalat. Csaknem 8 méter mély és 180 méter hosszú árkot ásnak, melyet vízzáró anyaggal, ún. bentonit zaggyal töltenek fel. A bentonit az agyag egyik fajtája, amely nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így megakadályozza, illetve jelentősen lassítja a felszín alatti vizek elszivárgását. A földmunkák a tervek szerint az év végig be is fejeződnek.

A Fejetéki-mocsár számos védett állat- és növényfaj otthona. Megtalálható itt például a kornistárnics és az orchideafélékhez tartozó mocsári kosbor és hússzínű ujjaskosbor. A terület legjellegzetesebb növényei azonban mégsem a mutatós vadvirágok, hanem a zsombékokat alkotó sások oszlopai, melyek valójában a zsombéksás és a védett rostostövű sás sarjtelepei.

A Kiskunhalas környéki vízjárta területek kiszáradásában emberi beavatkozások és éghajlati tényezők is szerepet játszanak. A természetvédelmi szakemberek azonban bíznak benne, hogy az eddig szabályozatlanul elszivárgó vizek megtartásával újjáéled a mocsár, és újra megjelenik majd a vidrafű vagy a fokozottan védett lápi békabuzogány.

Az élőhely helyreállítását az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának támogatásával végzi a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.
A kivitelezés ideje alatt 20 főt foglalkoztatnak a természetvédelmi program keretében.

A projekt azonosító száma: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0040
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás