Hirdetés
greenfo/MTI

Egy új kutatás szerint a malajziai ugrópók lehet a malária elleni harc legújabb fegyvere. Új-zélandi, szingapúri és maláj tudósok felfedezték, hogy ez a pókfaj az első és eddig egyetlen ragadozó, amely a rovar életciklusának minden fázisában, vagyis lárvaként, bábként és rovarként is megeszi a szúnyogot.

A kísérletben a póknak a lehetséges zsákmányállatok nagy választékát kínálták, de azok mindig a szúnyogot ették meg, bármilyen formában is találkoztak vele. Azért jelentős a felfedezés, mert a vízben élő lárva és báb nagyon eltér a felnőtt repülő rovartól, amely vér után kutatva gyötri az embereket. Az ugrópóknak nem kell megtanulnia, hogyan állapítsa meg a különböző fázisokról, hogy ugyanarról a rovarról van szó – írta Fiona Cross, a kutatás egyik résztvevője.

A malajziai ugrópók (Paracyrba wanlessi) lehullott bambuszhajtásokban él, ahol a víz kis réseken át behatol a fa belsejébe, így innen könnyen vadászhat mind a vízben élő lárvákra és bábokra, mind a felnőtt szúnyogokra, melyek ide térnek vissza petét rakni.

 

A photo of a mosquito-eating spider.
Paracyrba wanlessi – Ulu Gombak  erdőrezervátum Malaysia  Kép: Daiqin Li

Ha olyan állatot találunk, amelynek kedvenc zsákmánya a szúnyog, azzal az egyik legmakacsabb emberi betegség, a malária terjesztőinek természetes ellenségére bukkanunk. […] A kutatásnak ebben a szakaszában nem mondhatjuk, hogy az ugrópók a szúnyogirtás eszköze lesz, de a ragadozó biológiájának tanulmányozása sokat segíthet – írta Cross a hivatalos közleményben.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás