A rovat kizárólagos támogatója

Újra él vad farkas Dániában. Dán kutatók bizonyítottnak látják, hogy legalább egy hím él a félszigeten, ahol utoljára 1813-ban láttak vadon farkast.

Kétszáz év után újra megtelepedhettek a farkasok a dániai Jütland-félszigeten, ahol legalább egy vadon élő hím tartós jelenlétére szereztek bizonyítékot a tudósok – írja a Daily Telegraph brit lap. Arról ugyan 2012 óta már több alkalommal is érkeztek hírek, hogy vadon élő farkast láttak a félszigeten, de most először erősítették meg hivatalosan is jelenlétüket.

Az Aarhusi Egyetem és a Dán Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai azokat a helyszíneket vizsgálták, ahol farkas-DNS-t találtak, vagy fotó készült a ragadozókról. A DNS-nyomok alapján arra jutottak, hogy 2013 óta egyetlen hímfarkast hét alkalommal is észleltek ugyanazon a környéken. Hivatalosan akkor számít egy terület farkas által lakottnak, ha fél éven belül legalább kétszer látják az állatokat. "Megvan az első bizonyítékunk arra, hogy a farkas ismét megtelepedett Dániában" – közölte Liselotte Wesley Andersen, az Aarhusi Egyetem munkatársa.  A kutatók azonban eddig csak egy hím DNS-ét találták meg, nőstények és kölykök jelenlétére nincs bizonyíték, bár többen állították már, hogy egész farkasfalkát láttak a félszigeten.

A farkasok egykor gyakori állatnak számítottak Európában, de a a 19. században erősen megfogyatkozott a számuk. 1950 óta több országban is újra megjelentek, így Franciaországban, Németországban és Norvégiában is. Dániában a mostani észlelések előtt utoljára 1813-ban láttak vadon élő farkast.

 

Kapcsolódó anyagok:

A Zemplénben is megjelent a farkas

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás