Hirdetés
greenfo/MTI

Új nemzeti park létrehozásával védené a Leadbeater-oposszumokat Victoria állam területén, Ausztráliában David Attenborough és Jane Goodall.

A két világhírű természetvédő a Leadbeater-oposszum megmentése céljával új nemzeti park létrehozására szólította fel Victoria állam politikusait. Az általuk javasolt Green Forest Nemzeti Park 355 ezer hektáron terülne el. A veszélyeztetett emlős kizárólag Victoria állam hegyvidéki, erdős területein él, és élőhelyének mintegy 43 százaléka elpusztult egy 2009-es bozóttűzben. Kevesebb, mint ezer egyed élte túl a "fekete szombatot".

David Attenborough szerint a nemzeti park létrehozása a terület ökológiai rendszerének sértetlenségét biztosítaná, "ami az egyedüli módja a biológiai sokféleség fenntartásának". A védett övezet létrehozása a természetvédők szerint nem csupán az oposszumok, de az emberiség szempontjából is előnyös lenne.

Mindeközben az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) egy kedden közzétett kutatása megállapította, hogy a szóban forgó Mountain Ash fái több szenet tudnak megkötni, ha nem irtják őket, így hosszú távon semmiképp sem kifizetődő a rendszeres erdőkitermelés. Ehelyett a kutatók védett övezetek létrehozását sürgették, amelyek előre tervezhető mennyiségű erőforrást tudnának biztosítani.  A javasolt természetvédelmi terület részben Victoria állam Eildon körzetére esne, ahol hamarosan választást tartanak. A várakozások szerint a megméretést a jobboldali koalíciós kormányzat fogja megnyerni, amely már jelezte, hogy nem támogatja Attenborough és társai tervét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás