A rovat kizárólagos támogatója

Az online videotékák és hd tévécsatornák korában kissé elavultnak mondható a blu-ray, de az optikai adattároló még jó lesz valamire: egy kis módosítással növelni tudja a napelemekre eső fény mennyiségét – írta az index.

A blu-ray korongok alját azért látjuk színesnek, mert a mikroszkopikus barázdákon megtörik a fény. Ezt hívják a fizikusok szerkezeti színnek, amikor nem festékanyag, hanem a fénytörés miatt látunk színesnek egy tárgyat.

Az amerikai Nothwestern University kutatói megpróbálták kihasználni a blu-ray lemezeknek azt az előnyös tulajdonságát, hogy rengeteg fényt gyűjtenek be: átmásolták a lemez mikroszkopikus mintázatát az általuk gyártott napelemekre. A kutatók először ollóval levágták a korong széleit, majd felnyitották, és a barázdált felszínre folyékony műanyagot öntöttek, hogy elkészítsék a lemez negatívját. Végül a reggelre megszilárdult műanyag lemezzel préselték bele a mintát egy frissen elkészült napelem paneljébe.

A laboratóriumi tesztekben összehasonlították a mintázott panelt egy ugyanakkora, teljesen lapos felületűvel, az előbbi sokkal nagyobb hatásfokúnak bizonyult, 21,8 százalékkal több fényt nyelt el. Az index szerint az teljesen mindegy, hogy milyen filmet használnak fel erre a célra, csak az a fontos, hogy a bluray jó sok adatot tartalmazzon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás