A rovat kizárólagos támogatója

A tegnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott T/2250. számú törvényjavaslat szinte minden adatot titkossá tenne Paks II-vel kapcsolatban. A törvényjavaslat ütközik az Aarhusi egyezménnyel és Magyarország alaptörvényével is. Amennyiben a törvénytervezet jogerőre emelkedik, a Greenpeace bővíti az Aarhusi egyezmény Jogkövetési Bizottságához korábban beadott panaszát.

A törvényjavaslat egy része ütközik az Aarhusi egyezmény 4. bekezdésével, valamint a 2003/4/EK uniós irányelvvel, a környezeti információhoz való hozzáférés jogával. A törvénytervezet jelenlegi formában sérti továbbá az Alaptörvény VI. cikkely második bekezdését, a közérdekű információhoz való hozzáférés jogát.  Seszták Miklós Paks bővítés T2250 törvényjavaslat (402 KB pdf.)

A projekt méretéből és a beruházás jellegéből erendően komoly korrupciós kockázatok fakadnak. A Paks II-t építő orosz Roszatom vállalat kapcsán a Greenpeace is számos konkrét korrupciós ügyet feltárt. Az átláthatóság és ellenőrizhetőség teljes hiánya nemhogy a kételyek eloszlatását segítené, hanem rendkívül felerősíti az okokat a gyanakvásra. Az Energiaklub számításai szerint a korrupciós veszteség mértéke a 600 milliárd forintot is elérheti.

A Greenpeace és az Energiaklub 2014 júniusában az Aarhusi egyezmény Jogkövetési Bizottságától és az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságától is kérte a paksi beruházás vizsgálatát.  Paks II-ről eddig sem tudtunk semmit, ezután már biztosan nem is fogunk. A leglényegesebb információk eddig is mindig az orosz féltől kerültek először nyilvánosságra.  A módosítások értelmében a beruházással kapcsolatos bármilyen szerződésekhez kötődő adatok nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva titkosak lehetnek.

A Greenpeace követeli, hogy a magyar kormány
• vonja vissza az előterjesztést;
• álljon el a drága és átláthatatlan beruházástól.

„Teljes mértékben egyetértünk a törvényjavaslat egyik nyitómondatával: »Magyarország energiafüggőségének csökkentése olyan alapvető nemzetgazdasági érdek, amely egyúttal a fenntartható fejlődést is szolgálja.« Azonban a tervezet többi megfogalmazott állítása egyszerűen téves. A paksi beruházás tovább növeli energiafüggőségünket, illetve egy fenntarthatatlan és veszélyes energiaforráshoz köti hazánk energiapályáját a 21. században, ami teljességgel elfogadhatatlan” – mondta Mező János, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarország történetének legnagyobb beruházása, a drága és felesleges paksi bővítés teljes titokban történik, valamint 15 évre titkosítják a döntést megalapozó dokumentumokat.

 

Paksi bővítés: teljes titoktartás

Paksi bővítés: teljes titoktartás

15 évig nem lehet megismerni a paksi bővítésről szóló döntést megalapozó adatokat. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter törvényjavaslata értelmében megtagadható lesznek a beruházással kapcsolatos szerződésekhez kötődő adatok kiadása, a mérnöki kamarán kívül működő szakembereket is oda lehet majd engedni a beruházáshoz, az Országos Atomenergia Hivatal munkatársainak bérét pedig megemelik. De gyorsítanak a beruházással kapcsolatos esetleges peres ügyek lefolytatásán is, illetve lehetővé teszik a választott bíróság kikötését is, mely érvényes a törvény hatálybalépését megelőzően kötött szerződésekre – így az orosz-magyar atommegállapodásra is – írta a hvg.hu. TOVÁBB >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás