A rovat kizárólagos támogatója

Tényleg a parlagfűmentesítésre szánt pénz fedezett minden olyan kiadást, amelynek köze nem volt hozzá, azt meg utólag találták csak ki, hogy milyen ürüggyel kapcsolják a beszerzéseket az allergiások érdekében folytatott harchoz – erősítette meg a hvg.hu cikksorozatában feltárt visszaéléseket több állami alkalmazott. Azért borították a bilit, mert bár a minisztérium most utólag felelősöket keres, szerintük a közpénz a rendszer hibái miatt folyik el, és trükközés nélkül a napi munkájukat sem tudnák elvégezni.

Ritkán sikerül nemcsak leleplezni, de teljes hátraarcra is kényszeríteni egy kormányzati szervet úgy, mint a parlagfű-gate ügyében a Földművelésügyi Minisztériumot: mióta cikksorozatunkban beszámoltunk arról, hogy az adózók egyszázalékos felajánlásaiból összejött 1,1 milliárd forintot hogyan költötték el vitatható módon, a tárca visszacsoportosította a másra kikanyarított pénzt, változást ígér és sajnálkozik. Sőt most már közleményben köszönik a civileknek, amiért „esetleges visszaélésekre hívták fel a figyelmet”, bár eddig elhajtották az adóforintok sorsát firtató Parlagfűpollen No Egyesületet, amelynek így bíróságon kellett kiperelnie a pénz elköltéséről számot adó dokumentumokat. Ezt adták át a hvg.hu-nak, így a számlákat egyesével ellenőrizve számoltunk be arról: hogy többek között rezsire, ezüstmetál cipőtisztító gépre, diplomatatáskákra, rakatnyi mobilra és irodaszerre ment el a védekezésre szánt pénz.

A minisztérium nemcsak „sajnálja a történteket”, de az ügyben több alkalommal interpellált földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor haladéktalanul vizsgálatot rendelt el, előrebocsátva, hogy „a felelősségrevonás sem marad el”. Csakhogy a hvg.hu-nak több, a parlagfűpénz felhasználását és a jelenlegi védekezési rendszert belülről ismerő belső forrás azt állítja: azért volt „gyakorlat” a több millió allergiás érdekében felajánlott pénz felélése, mert megfelelő források híján lehetetlen körülmények között dolgoznak, sokszor várva arra, hogy beessen olyan összeg, ami a túlélést biztosítja. A dolgozók névtelenséget kérve, de szerintük így is állásuk kockáztatásával mondtak el részleteket.

„A cikkben leírtak igazak. De nagyon egyszerű azt mondani, hogy ’jaj, miért vettek táskát, meg laptopot ebből a pénzből’. Értse meg, nincs más. Az elmúlt években minden csak rohad, pusztul. Fejlesztésre egyedül a parlagfűpénz van, illetve már csak volt” – írta le a hvg.hu-nak a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság egyik munkatársa, aki ráállt, hogy beszél a kívülről szerinte is felháborítónak tűnő állami hivatali költekezés másik oldaláról is.

Részletek az Orbán-kormány által lezüllesztett államigazgatás mindennapjairól a hvg.hu-n:
"Úgy vártuk a parlagfűpénzt, mint a Messiást"

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás