A rovat kizárólagos támogatója

Az már régóta tudható, hogy valami nagyon nincs rendben a balatoni halak, halászat körül. Sem a halászat egy évvel ezelőtti felfüggesztésének indokairól, sem hatásairól nem derült ki azóta sem semmi. Az ügyben érintett nonprofit szakvállalat vezérigazgatója azonnal távozott, de lelépését is nagy csend övezte. Mostanáig. Füstös Gábor elsőként a hvg.hu-nak beszél a Balaton halállományát, sőt teljes élővilágát fenyegető “orosz rulettről”.

Hvg.hu: Egy évvel ezelőtt, amikor a földművelésügyi miniszter leállíttatta a balatoni halászatot, ritkaságszámba menő karakánsággal felállt, és indoklás nélkül távozott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről. Ma már el lehet mondani, miért?

Füstös Gábor: Egy állami cég vezetője, ha nem ért egyet egy miniszteri döntéssel, nem vitatkozhat, viszont felállhat. Itt egy olyan ökológiai rendszerelvű, modern halgazdálkodást szüntettek meg, ami olyannyira példaértékű volt, hogy a halászati törvény előkészítésekor kétszer is tartottam előadást a parlamentben. A lépésemmel azt is el akartam érni, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon az ügy, és kiderüljön, politikai alapon hoztak meg egy szakmai döntést.

A fő baj nem is az, hogy leállították a halászatot, hanem hogy az elmúlt egy év hiába telt el, nem készült semmiféle országos busastratégia, így ha kiderül, hogy nem volt szakmailag meglapozott a döntés, már késő lesz. Hát ezért töröm meg a csendet. Ez a probléma ugyanis nemcsak balatoni, hanem több természetes vizünket is érinti. A világ más részein, például a Mississippi vízrendszerében szinte busa-monokultúra alakult ki, és nincs természetes ellensége ennek a halfajnak a Balatonban, a Tiszában, vagy a Dunában sem. Nem horgászható, hiszen planktonevő, emiatt viszont más halfajok ivadékainak táplálékkonkurense, így az őshonos fajok kiszorítója. Nem véletlenül tette a törvény az invazív fajok listájára!

hvg.hu: A miniszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy helyes döntés volt a balatoni halászat leállítása a horgászturizmus érdekében, hiszen a horgászengedély-vásárlási kedv nőtt. Megkérdőjelezte, hogy bármiféle busabomba „ketyegne” a Balatonban, és a természetre kívánja bízni a busakérdés megoldását, arra alapozva, hogy a busa nem képes szaporodni tavakban, így előbb-utóbb magától is kihal onnan. Lehet-e ez is megoldás?

F. G.: Szerencsejáték, ami akár be is jöhet, de akkor is hazardírozás, súlyos visszaélés a természeti rendszerrel szemben. A vásárlási kedv növekedését arra alapozzák, hogy idén 30 millió forinttal többet költöttek horgászjegyekre, mint korábban. A sokéves tapasztalat szerint éves engedélyeket alapvetően az előző év fogásai alapján vásárolnak az emberek, márpedig a 2013-as év rekordnak számított a horgászzsákmány tekintetében, halászat mellett. Amúgy az engedélyértékesítésből fakadó pluszbevétel a mintegy 600 millió forintos összbevételnek mindössze 5 százaléka. 

Hogy mennyire aggasztó a helyzet, az sok mindentől függ. Egy domesztikált rendszerből hirtelen elvonni az emberi beavatkozást, az megbillentheti az ökológiai egyensúlyt. Lehet, hogy nem lesz halpusztulás, csak mondjuk néhány év alatt eltűnik a gasztronómiailag emblematikus süllő, vagy az ökológiailag emblematikusnak számító garda a Balatonból, amelyeket nehezen lehet telepíteni.

 

FOLYTATÁS A HVG.HU-n >>>

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás