Hirdetés

2015 január 1-jével lépett életbe az az EU-szabályozás, ami a modemeket és minden, a háztartásban internetre kapcsolódó, hálózati áramforrást használó készüléket kikapcsolásra kényszerít, ha nincsenek éppen használatban.

A BBC írására hivatkozva az index azt írta, hogy az állandóan a neten lógó eszközök 25-100 wattnyi energiát fogyasztanak, miközben mi alszunk. A mostantól forgalmazott készülékek viszont automatikusan kikapcsolnak majd, ha huzamosabb ideig nincsenek használatban. Ezzel, írja a brit köztévé honlapja, az angolok évente átlagosan 32 fontot takarítanak majd meg (ez úgy 13 000 forintnak felel meg, de a villamos energia ára nálunk magasabb, mint a szigetországban, így mi kb. 20 000 forintos megtakarítással számolhatunk).

Nem ez az egyetlen energiatakarékossági intézkedés, amit ma léptettek életbe az EU-országokban: mostantól a gáztűzhelyeken is fel kell tüntetni az energiaosztályt, pont úgy, mint a mosógépeken és a hűtőszekrényeken. A filteres kávéfőzők mostantól csak 40 percig tartják melegen a kész italt, utána automatikusan lekapcsolnak. Az EU energetikai bizottsága szerint az új szabályozásnak köszönhetően éves szinten 75 terawatt-órány (TWh) energiát spórolunk meg anélkül, hogy az eszközök teljesítménye effektíve csökkenne.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás