A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap Áder János rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal új igazgatósággal bővült. A Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság vezetője Kőrösi Csaba korábbi ENSZ- nagykövet lett. Megkérdeztük a sajtóosztályt, hogy mit is fognak majd csinálni. Nem lettünk sokkal okosabbak. Áder János az ENSZ-főtitkári posztra hajt?

Rendkívüli sajtótájékoztatóra rántotta össze tegnap délelőtt az  államfő az újságírókat a Sándor-palotába, csak hogy bejelentsen egy új igazgatóságot.  Az államfői hivatalon belül létrejövő új szervezeti egység, a környezeti fenntarthatóság ügyével foglalkozó igazgatóság megalakulását jelentette be Áder János.

Mivel az elnöki hivatal a téma megjelölése nélkül közölte, hogy a köztársasági elnök hétfő délelőtt sajtónyilatkozatot tesz, már vasárnap merész találgatások kezdődtek arról, mit jelenthet be Áder.  A köztársasági elnök azt közölte a nagyjából kéttucatnyi újságíróval, hogy Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövet vezetésével január 1-jétől egy új szervezeti egység jött létre az államfői hivatalban. Áder rövid és hosszú távú okokkal magyarázta ezt – a tévériporterek pedig máris kezdhettek másik napi témán gondolkodni. Ha csak jobb belátásra nem téríti őket az elnök megállapítása, hogy a környezeti fenntarthatóság ügye mindenkit érint.  Az új igazgatóság megalapítása mellett szól, hogy decemberben Párizsban éghajlat-változási csúcstalálkozót tartanak. Ennek célja a kiotói egyezményt felváltó új megállapodás, amelyhez talán azok az országok is csatlakoznak, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó egyezményt nem írták alá. Kőrösi Csaba feladata lesz, hogy segítse a magyar felkészülést.

 

Áder zöldre fest?

Az esemény végén az újságírók egy 17 gépelt oldalból álló tájékoztatót kaptak, amely felsorolja, hogy a köztársasági elnök beiktatása óta mely, a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos rendezvényeken szólalt fel. Jelezve, hogy az államfő szívügyéről van szó, kiosztották Áder négy, korábban e témában elmondott beszédének szövegét is- áll a nol.hu tudósításában.

 

Az eseményről tegnap mi is beszámoltunk –  Áder zöldre fest? – de mivel a hivatal konkrét tevékenységével kapcsolatban érdemi információ nem jelent meg, bővebb tájékoztatást kértünk a sajtóosztálytól. A válaszban egy link szerepelt: a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjáról , ahol ennyi olvasható:

 

 

5.4. KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága

1. Közreműködik a köztársasági elnök környezeti fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó hazai és külföldi tevékenységének előkészítésében, szervezésében, lebonyolításában, ennek során kapcsolatot tart az illetékes állami szervekkel, tudományos műhelyekkel és szükség szerint a diplomáciai testület tagjaival.

2. Részt vesz a köztársasági elnök tárgyalásaihoz szükséges felkészítő és háttéranyagok összeállításában.

3. Figyelemmel kíséri a környezeti fenntarthatóság témakörével összefüggő hazai és nemzetközi folyamatokat, együttműködve a Köztársasági Elnöki Hivatal érintett szervezeti egységeivel. Javaslatokat tesz a köztársasági elnök e témakört érintő hazai és külföldi szerepvállalásaira.

4. Megválaszolja a köztársasági elnök vagy a Köztársasági Elnöki Hivatal részére érkezett, az igazgatóság feladatkörébe tartozó leveleket, valamint közreműködik a köztársasági elnök és a Köztársasági Elnöki Hivatal részére érkezett, az igazgatóság feladatkörébe tartozó idegen nyelvű levelek, anyagok fordításában, kivonatolásában.

5. Ellátja azokat a feladatokat, amelyekkel a köztársasági elnök, illetve a főigazgató megbízza.

Ennyivel lettünk okosabbak. Azért örülnénk, ha  Áder János és az új igazgatósága nemcsak a nemzetközi porondon, hanem a hazai közéletben is lobbizna a honi környezetügyért, amit 2010 óta egyre hatékonyabban vernek szét. ( pl.: önálló minisztérium megszüntetetése, mára hungarikumüggyé züllesztése, zöldhatóság legyengítése, civilek megfélemlítése, anyagi ellehetetlenítése, nemzeti parki földek mutyizása, stb. )
 


Áder János az ENSZ-főtitkári posztra hajt

A Sándor-palota után a New York-i ENSZ-székház meghódítását célozta meg Áder János. A köztársasági elnök – bár erről eddig nyíltan nem beszélt – már be is indította a kampányát a szervezet főtitkárságért. Ez a magyarázat arra, miért kezdett nemzetközi szinten is foglalkozni a klímaváltozással és a fenntartható fejlődéssel a csornai politikus, aki néhány éve még ki sem ejtette a száján azt a szót, hogy környezetvédelem.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás