A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Közel egy évtizede természetvédők és önkéntesek minden télen felmérik az erdei fülesbaglyok helyi populációit a Nagykunságban. A mostani mustra szerint az éjszakai ragadozó madarak egyik legnépszerűbb téli gyülekezőhelyeként ismert Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárost, Túrkevét ezúttal minden eddigit felülmúló számú bagoly választotta nappali pihenőhelyéül.

Kovács Ágnes, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntese  szerint hazánkban az erdei fülesbaglyok fészkelőállománya becslések szerint mintegy 15-20 ezer párra tehető. A telelőállomány körülbelül 30 ezer példány, ám e madarak között – ha nem is meghatározó arányban -, a Kárpát-medence határon túli területeiről érkező baglyok is akadnak.  A téli számlálások célja, hogy a szakemberek minél átfogóbb képet kapjanak e madárfaj helyi állományainak alakulásáról, a populációk változásának okairól és a baglyok szokásairól, életmódjáról – tájékoztatott Kovács Ágnes jelezve, hogy a programot támogatás nélkül, évről évre 60-70 önkéntes közreműködésével valósítják meg, elsősorban a Nagykunságban, de az ország távolabbi ismert bagoly-gyülekezőhelyein is.

Rámutatott: rendszerint minden téli hónap közepén egy-egy alkalommal mérik fel a madárlétszámot, és január 29. és február 1. között most egy – reményeik szerint – minden eddiginél átfogóbb, országos szinkronszámlálást is tartanak. A munka eddigi eredményeiről szólva kifejtette: Túrkevén a korábbi esztendők 220-260 egyedéhez képest decemberben 313, januárban 320 erdei fülesbaglyot regisztráltak. A meglepő adat okai a szakemberek szerint részben a térségben tapasztalható mezeipocok-invázióra, másrészt feltehetőleg a madarak egy részének kényszerű áttelepülésére vezethetők vissza.

Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fenyőfa ágán a debreceni Poroszlay utcában 2013. január 4-én. A hazánkban védett bagolyfaj példányai feltehetően a hideg elől húzódtak be a városba. (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt )

Erdei fülesbagoly (Asio otus) ül egy fenyőfa ágán a debreceni Poroszlay utcában. A hazánkban védett bagolyfaj példányai feltehetően a hideg elől húzódtak be a városba. (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt )

Ez utóbbi jelenség hátterében az állhat, hogy a szomszédos Kisújszálláson egy belvárosi parkot is érintett a városközpont közelmúltbeli átalakítása. A fák többségét ugyan megóvták a kivitelezés során, ám mindegyikről letisztították a felfutott borostyánt, mely a korábbi években száznál is több bagolynak nyújtott kiváló rejtek- és pihenőhelyet. A zavarásukra rendkívül érzékeny madarak emiatt elhagyták a parkot, ahol jelenleg még mutatóban sem látni a puha röptű ragadozókból – tette hozzá Kovács Ágnes.

A szervezők felhívása:

Kedves Felmérők!

A Nimfea továbbra is folytatja az erdei fülesbagoly telelőhelyek összehangolt felmérését. A eddig megszokottakhoz képest azonban változtattunk a szinkronszámlálás koncepcióján. Ebben az évben egy alkalommal, 2015. január 29. és 2015. február 1. között szeretnénk szinkronszámolást szervezni. Azért redukáltuk háromról egy számolásra a téli felméréseket, mert az eddigi adatsorok eléggé hiányosak, hosszútávú, reprezentatív analízisre nem alkalmasak, a felmérések pedig időigényesek voltak. Magát a számolást azonban mindenképpen érdemes lenne folytatni, hiszen így minden évre nagy területeket lefedő információt kaphatunk a nappalozóhelyek preferáltságáról, állapotáról, veszélyeztetettségéről, stb. Abban is reménykedünk, hogy az évi egyszeri szinkronok még több felmérő kedvét hozzák meg a számoláshoz.

A program online feltöltő felületét (www.hotek.hu/gmail.php) a héten aktualizáljuk. Ide és az agnes@nimfea.hu e-mail címre egyaránt fogadjuk a felmérések adatait. Akik adatlapos módszerrel szeretnének dolgozni, azok letölthetik a mellékletből.

Aki továbbra is részt szeretne venni a szinkronszámolásban, a település(ek) megadásával jelezze szándékát az agnes@nimfea.hu-n.

Jó munkát és sikeres felmérést kívánunk minden résztvevőnek!

Üdvözlettel:
Kovács Ágnes
Nimfea Természetvédelmi Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás