A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: valasz.hu

Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára az elmúlt napokban körbehaknizta a baloldali lapokat. Ezzel sok szimpátiapontot gyűjtött a szoclib oldalon – az első Orbán-kormány környezetvédelmi tárcájának közigazgatási államtitkáránál, Kemény Attilánál viszont nem. Illés szerint Paks 2 a Fidesz Bős –Nagymarosa.

Kemény Attila Facebook-bejegyzésben reagált Illés Zoltán utóbbi hetekben tapasztalt aktivitására. Illés egyebek mellett olyan kijelentésekkel élt, hogy „Paks 2 a Fidesz Bős-Nagymarosa lesz”, illetve „a butaság és a csökönyösség példája az, amit a kormány tesz”, satöbbi.

Kemény Attila nem kel a kormány védelmére, egyszerűen csak szembesíti Illést a korábbi önmagával. Íme a Facebook-bejegyzés teljes szövege:

Úgy látszik, örök emberi magatartás, hogy a megtérőt összekeverik a divatos szélre ráfordulóval, a köpönyegforgatóval. A köpönyegforgató, letagadja a múltját. A megtérő Saul-Pál nem. Üldöztem Isten egyházát – írta Saul, és szívbéli töredelemmel bánta. A köpönyegforgató semmit sem tanul, semmit sem felejt és semmit sem bán meg. „A damaszkuszi úton közlekedik” felszínes jelenségleírás, és könnyedségével elfedi a lényeget: a tévedések, hibák, bűnök bevallásának, beismerésének, megbeszélésének kötelességét. (Balázs Géza prof. ELTE BTK gondolatai.)

Ilyenféle gondolatok törtek rám is a minap, kezemben egy „ellenzéki” újsággal, ami lehozta az interjúalany olvasói levelét miközben az „ellenzéki” TV – egyébként időnként színvonalas – reggeli műsorában hallgattam a damaszkuszi úton bolyongó, volt környezetvédelmi államtitkárt amint aggodalmát fejezte ki a környezetvédelem jelenlegi helyzetéért, miután az a Földművelésügyi Minisztérium részeként működik, és nem önálló államtitkárságként!
Bezzeg az „Ő” idejében! (akkor Vidékfejlesztési Minisztérium volt.) És lám, most vége. „Ő” kijött, döntően azért „mert nem szavazta meg Paks II. – t” szakmai okokból, (nem volt az ülésteremben, hasonlóan Orbán me. úrhoz, aki szintén nem szavazta meg, gondolom más okból) és most már nem kormányzati szereplő… Szegény.
Nehéz lehet feldolgozni, hiszen mindent megtett azért, hogy kiszolgálja a vélt, vagy valós(?) politikai elvárásokat. Egy korábbi interjúban, arra a kérdésre, …mit tenne, ha a szakmai meggyőződése és a ME úr elvárása nem egyezne meg? Természetesen a ME úr elvárása szerint cselekednék, hangzott a „szakmailag meggyőző” válasz.

Pedig mindent végrehajtott az „Ő” idejében. Több interjúban kifejtette, hogy Őt nem lehet megvezetni, Ő mindenkiről mindent tud, a csalhatatlanság illúzióját hirdette. Ezután ledarálta az apparátust, indoklás nélkül kirúgta a szakembereket, szétverte a hatóságot, – bár ebben sokat segített Neki a – nem diplomás, nem dr. – főfelügyelő asszony, akinek nem létező diplomáját – nyilván rosszul értelmezett lojalitásból – csak „Ő látta”?! A kezdeti ígéreteiből – erdővédelem, vízvédelem, bányahatóság stb. felügyeletének hozzá rendelése – még a környezetvédelem is csak részben maradt meg vezetői ciklusában. Intézkedési „mámorában” engedéllyel dolgozó földmunkagépeknek állta útját – amit egy KMB-s rendőr sem tett volna meg –, a hulladékgazdálkodás a csőd szélén tántorog… De „rend” lett! Úgy kellett megszólítani, hogy „Államtitkár Úrnak jelentem”.

Hát legyen: Államtitkár Úrnak jelentem, az Önéhez hasonló rombolást még nem látott a környezetvédelmi szakterület! Kérem Istent, adjon Önnek erőt és tisztességet ahhoz, hogy köpönyegforgatóból „megtérővé” tudjon válni! A sajtót, a médiát pedig arra kérem, hogy ne Saulokkal, hanem Pálokkal példálózzon! (Már csak a hitelesség kedvéért…)
 


Illés Zoltán: ‘A miniszterelnök személyesen húzta le a nevemet a listáról’

Részlet a vasarnapihirek.hu  interjújából:

– Államtitkársága idejére esik a biogazdálkodás ikonjának számító Kishantos likvidálása. Nem tudott volna tenni a biogazdaság megmentéséért?

– Lehetetlen volt. Ez Fazekas Sándor miniszter személyes bosszújának tekinthető Ángyán József lázadása miatt.

– Így járnak a nemzeti parkok is?

– Az elmúlt évek történései ezen a területen még mindig Kánaánnak tekinthetőek a készülő tervekhez képest: a nemzeti parki igazgatóságok megszűnéséről hallok híreket. Jobbik esetben a kormányhivatalok alá vonják a nemzeti parkokat, de nem kizárt a teljes felszámolásuk sem. A kormány újabb, természetvédelmi oltalom alatt álló földeket kíván kiadni a nemzeti parkok kezeléséből magánszemélyeknek bérleményként. Ennek következtében a nemzeti parkok elesnek az Európai Unió földalapú támogatásaitól, aminek következményeként ellehetetlenül a tevékenységük. Egyes bányák egyébként is abban érdekeltek, hogy a kormány szüntesse meg a nemzeti parkokat, és oldja fel egyes természetvédelmi területek oltalmát. A felszín elpusztításával értékes bányászati kőzetekhez, anyagokhoz juthatnak hozzá.

– Ahogy hallom, könyvet készül megjelentetni az elmúlt évek történéseiről.

– A 2,4 millió forintos nettó végkielégítésemet szánom erre. 50-60 oldalnyi szöveg mellett 60-70 oldalnyi képen mutatom be, mit tudtam tenni a munkatársaimmal a környezet és természet védelme érdekében.

– A jövőben pedig marad a tanítás?

– Nem egészen. Most egyebek mellett arról igyekszem meggyőzni a döntéshozókat, hogy budapesti Római-part árvízvédelme – mobil gáttal – fák kivágása nélkül is megoldható. A mobil gátat veszély esetén közvetlen a Nánási út mellett kellene felhúzni, az ártéren lévő 26 ingatlan védelme pedig egyénileg megoldható. Ennek a kára a természetre a töredéke lenne annak, mint amekkorákat a főváros tervei a Dunaparton okoznának.


Illés szerint hibás az Orbán-kormány szemlélete is 

Illés szerint hibás az Orbán-kormány szemlélete is

Ángyán József után az Orbán-kormány egy másik különutas volt államtitkára, Illés Zoltán is megjegyzéseket fűzött a Professzorok Batthyány Köre december elején megjelent, óvatosan kormánykritikus állásfoglaláshoz.

Pelikán elvtársak az Orbán-kormányban 
A Fidesz vezetői között vannak olyanok, akik balos elhajlásnak látják a környezetvédelmet – állítja Illés Zoltán, aki az előző kabinetben környezetügyért felelős államtitkár volt, a választások óta viszont a parlamenten kívülről figyeli a fejleményeket.

Kipakolt a volt fideszes államtitkár a napelemekről.  Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a kormány azért drágítja a napelemeket, hogy úgy tűnjön, jobban megéri az atomenergiába és Paks 2-be fektetni. Mint mondta, a kormányban "baloldali ügynek" tartják a környezetvédelmet, és ezért nem foglalkoznak vele.

Paks 2 a Fidesz Bős –Nagymarosa – Illés Zoltán

Paks 2 a Fidesz Bős –Nagymarosa- mondta az előző Orbán kormány környezetvédelmi államtitkára a Klubrádióban. Illés Zoltán szerint a rendszerváltás előtt tervezett, majd meghiúsult nagyberuházás Horn kormány általi újramelegítése és az atomerőmű-építésről szóló megaprojekt között egyértelmű a hasonlóság. A szakember szerint a Paksi projektnek csak az előkészítése 5 év, így fontos , ha nem a legfontosabb témája lesz a 2018-as választásnak.  Illés Zoltán elmondta azt is, hogy jelenleg 13 milliárd euróba kerül a paksi atomerőmű bővítése. Az oroszok viszont jelenleg nem tudnak EU-szabványoknak megfelelő erőművet építeni, így további négy milliárd euróba, összesen 17 milliárdba kerülne a megvalósítás.

A volt környezetvédelmi államtitkár beszélt arról is, hogy időutazásnak érzi az Orbán kormány környezetvédelmi politikáját. Illés Zoltánt a 80—as évek közepére emlékezteti a mostani időszak. Közös vonás, hogy a területnek nincs önálló minisztériuma, az állam ellenséges a környezetvédelemmel szemben és meg akarja semmisíteni a zöld mozgalmakat nyilatkozta a Klubrádióban a kormánypárti politikus.

Illés Zoltán kitért arra, hogy jelentős különbséget lát a 2010-es és 2014 –es kormányalakítások között is. Mint elmondta, az általa korábban felügyelet terület egy része mostanra eltűnt vagy átkerült más minisztériumokhoz. A szakember szerint a környezetvédelem lakmusz papír, megmutatja, hogy az adott kormányban, hogy hol vannak az értékek. De ha csak a pénz imádata és a mohóság van, akkor biztos bukás jön – fogalmazott.

A volt államtitkár arról is beszélt, hogy tevékenysége alatt 100 ügyből 95 esetben megtalálták a megoldást méghozzá mindenre tekintettel, a szakmai és egyéb szabályoknak megfelelően jártak el. A maradék öt százalékba tartozik viszont az Audi gyár bővítése. Ebben az esetben Natura 2000-es besorolású területet „áldoztak be”. A környezetvédelemért felelős korábbi EU-biztos Janez Potocnik akkor írásba is adta, hogy ha Magyarország bármilyen gazdasági érdekből még egyszer természetvédelmi területet pusztít el, akkor nem hogy erre a területre, hanem egyáltalán nem kap uniós támogatást. Illés Zoltán felvetette azt is, hogy ha az amerikai kitiltási botrány az országgyűlési választás előtt jön, a Fidesz nem nyerte volna meg a választást.  ITT meghallgathatja a Klubrádió adását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás