A rovat kizárólagos támogatója

Narendra Modi indiai miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök tegnap megegyezett abban, hogy a 2014 szeptemberi halogénezett fluorozott szénhidrogének csökkentéséről szóló megállapodásukra építve, idén konkrét lépéseket tesznek a Montreáli Jegyzőkönyvet illetően.

„A megállapodás is mutatja, hogy Obama elnök folytatja példamutató kampányát az üvegházhatású gázok közé tartozó halogénezett fluorozott szénhidrogének (HFC) légköri mennyiségének csökkentése érdekében a világ leghatékonyabb környezetvédelmi megállapodása, a Montreáli Jegyzőkönyv keretei között" nyilazkozta Durwood Zaelke, a washingtoni székhelyű, környezetvédelmi szabályozásokkal foglalkozó Institute for Governance & Sustainable Development elnöke. „Ez a megállapodás egy újabb lépés a klímaváltozás ellen vívott küzdelemben és jól kiegészíti Obama elnöknek Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel kötött korábbi megállapodását."

„Obama támogatásával és vezetésével idén lehetővé válik a montreáli egyezmény szerint ezeknek az üvegház-hatást erősítő gázoknak a fokozatos kivonása a forgalomból" tette hozzá Zaelke. „Ez fontos politikai momentum a decemberi párizsi környezetvédelmi egyezményhez vezető úton."

A két vezető tavaly szeptemberi megállapodásukban – melyet most megerősítettek – felismerték, hogy az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye mellett a montreáli jegyzőkönyv támogatottsága és eddigi sikerei elengedhetetlen fontosságúak a nevezett környezetkárosító gázok kibocsátásának csökkentésében. A szeptemberi megállapodás – és a mostani is – egy szélesebb körű energiagazdálkodással és éghajlatváltozással foglalkozó javaslatcsomag része, melynek keretében az Egyesült Államok támogatja India klímaváltozás ellen vívott harcban tett lépéseit; segíti az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó gazdaság kialakítását; miközben 1 milliárd dollárral támogatja a megújuló energiák kutatására és energiahatékony technológiák kifejlesztésére alakuló kutatóintézetek létrehozását, támogatva ezzel India légszennyezettségének csökkentését.

Nagyot spórolhatnak a légkondikon

A mostani megállapodás értelmében, az Egyesült Államok támogatja az indiai légkondicionálók energiahatékonyságának fejlesztését. Indiában a legmelegebb hónapokban a légkondicionálás akár az energiafelhasználás 40-60%-át is felemészti, sokszor áramszünetet okozva ezzel. Amikor a Montreáli Jegyzőkönyv elrendelte az üvegház-hatást okozó gázok környezetkímélő megoldással való helyettesítését, a légkondícionálókat gyártó vállalatok kihasználták a lehetőséget, hogy környezetbarát technológiákat fejlesszenek ki, növelve ezzel a fogyasztók elégedettségét is. A kaliforniai Lawrence Berkeley Labor felmérései szerint a légkondícionálók energiahatékonyságának fejlesztésével 2030-ig 120 közepes méretű erőművel kevesebbre lenne szükség.

A nagyobb globális felmelegedési potenciálú fluortartalmú gázok kivonásával 2100-ig 0.5°C-os felmelegedés kerülhető el. A halogénezett fluorozott szénhidrogének eltűnése a légkörből 200 milliárd tonna szén-dioxid-egyenértéknek megfelelő kibocsátás-csökkenéssel egyenlő. Ez több, mint 10%-át teszi ki annak a szükséges mennyiségnek, mely az éghajlatváltozás hatásainak 2°C-os határon belül tartásához szükséges. Ha ehhez hozzáadjuk az energiahatékonyság fejlesztéséből adódó szén-dioxid kibocsátás csökkenését, az éghajlatváltozás mértékének csökkenése megduplázódhat.

„A Montreáli Jegyzőkönyv széles körben a legelismertebb és legsikeresebb egyezmény, amely most jó tempóban halad az egyik legfontosabb környezetszennyező anyag megszüntetése felé vezető úton, a decemberi párizsi környezetvédelmi egyezmény aláírása előtt," mondta Zaelke.

A megállapodás Modi és Obama között a légszennyezés visszaszorítására irányuló intézkedéseket is tartalmazott. „A korom és a talajközeli ózon légkörben található mennyiségének csökkentése világszerte, felére mérsékelheti az éghajlatváltozás sebességét az évszázad közepére," mondta Zaelke. „Az indiai miniszterelnök ezzel a megállapodással, Xi kínai miniszterelnökhöz és Obama elnökhöz csatlakozva most egy olyan stratégiai lépést tett, mellyel milliók életét mentheti meg Indiában. A környezetkárosító gázok csökkenésének hatására nőhet az éves terméshozam, mely 94 millió ember megélhetését biztosíthatja." Zaelke és Ramanathan írása ezzel kapcsolatban itt olvasható.

Kapcsolódó anyagok:

Ködös amerikai és kínai ígéretek a CO2-kibocsátás csökkentésére

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás