Hirdetés

Miközben Magyarországon a napelem-piacot sorra érik a csapások, aközben Európa fejlettebb országaiban gőzerővel telepítették a napelemeket. A gyártás terén az olcsó kínai eszközök kiszorították a kontinens legnagyobbjait.

Az előző években számos nyugat európai ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre szóló, évi kb. 20 milliárd eurós támogatási vállalásokat tettek. Ennek is köszönhető, hogy a befektetők, vállalatok és számtalan háztartás Európa szerte több mint 500 megawattnyi napelemet telepített, csak Németországban 100 milliárd eurótól nagyobb értékben!

Jöttek a kínaiak

A németek ennek hatására abban bíztak, hogy a napenergiában világviszonylatban is úttörő hazai cégeik majd folyamatos export megrendelésekkel fogják a német gazdaságot élénkíteni. Ehelyett egyre több ázsiai és főleg kínai vállalat lépett be a napelemes piacra. Gyilkos árverseny kezdődött, kereskedelmi háború, amelyet a németek és egész Európa is elvesztett, mert hiába voltak az európai napelemek jobb minőségűek, a kínaiak sokkal olcsóbbak voltak, és ma is azok. Számtalan cég csődbe ment, a legnagyobb német vállalatok vonultak ki a piacról. Az Európában telepített napelemek közül ma csak minden ötödik európai gyártmányú.

Lemaradtak a magyarok

Eközben Magyarországon napenergia terén az égvilágon semmi sem történt. Csendben, tétlenül néztük, ahogy a magyar gazdaság méretéhez képest gigászi országok napenergiás programjai leszorították a napelemek árát, amelyből még jól is kijöhettünk volna, ha idejében felülünk a vonatra. Nem tettük. Mindehhez jön a 2015-ös "három csapás". Bevezették a napelemes termékdíjat, melynek mértéke 114 Ft/kg. A díj kb. 5%-al emeli a napelemek árát. A szintén csapásként emlegetett csökkentett villamosenergia átvételi árral a megújuló alapú villamosenergia-termelő beruházások megtérülési ideje lényegesen kitolódik. Szintén nem kedvez az áraknak a 2015. március 5-től hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely egylőre még nem ismertetett műszaki megvalósítás mentén kötelezi a beruházót a napelemes rendszerek mellé táv- és kéziműködtetésű egyenáramú tűzvédelmikapcsoló beépítésére, amely újabb többletköltséggel fog járni. Ráadásul, a megítélt pályázati támogatásokat is drasztikus csökkentették…

Olybá tűnik, hogy úgy vesztettük el a meccset, hogy a csapat kis sem ment az öltözőből a pályára, talán még a stadionba sem- írta a villanylap.hu.

És ha már a focinál tartunk: az egy főre jutó stadion építés tekintetében ugyan a kontinens élén leszünk, de senki sem fogja látogatni a paksi atommal kivilágított arénákat a siralmas játékszínvonal miatt.
 

Újabb kormányzati pofon a napenergiának

Újabb kormányzati pofon a napenergiának

Beruházások százait sodorta veszélybe a kormány új rendelkezése, ami a fajlagos bekerülési költséget az eredeti kiírásban szereplő 700 ezer helyett 500 ezer forint/kW-ban állapítja meg. A vg.hu szerint a kórházak, és az önkormányzatok a vesztesek.

 

 

 

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás