Hirdetés
greenfo/MTI

Főként az Európából behurcolt macskák és rókák okozhatják az őshonos ausztrál emlősfajok pusztulását: kétszáz év alatt több mint egytizedüket veszítette el a kontinens ausztrál kutatók szerint. Ilyen rövid idő alatt egyetlen más ország sem szenvedett ekkora emlősveszteséget.

A kutatók szerint a kihalást főként az Európából behozott, a vadonba visszakerült házimacskák és a vörös rókák okozták, de a kiterjedt erdőtüzek is szerepet játszottak benne – idézte a BBC az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában megjelent tanulmányt. A 273 őshonos emlősfaj 11 százaléka halt ki 1988 óta, 21 százalékuk fenyegetettnek számít, 15 százalékuk mérsékelten fenyegetett. A tengeri emlősök helyzete kedvezőbb.

„A veszteség nagyságát erősen alábecsülték, mert a kihalt fajok többsége kicsi, éjszakai, félénk emlős, amelyet alig ismerhet a lakosság” – magyarázta John Woinarski biológus, a kutatás vezetője. Idővel a koala és más, ikonikus ausztrál emlősfajok egyedeiből is kevesebb lesz, és bár javíthatók a kilátások, a kihívás félelmetes nagyságú – vélik a Charles Darwin és a Southern Cross egyetemek és a wannerooi természetvédelmi hivatal kutatói.

Becsléseik alapján 15-23 millió, vadonba visszatért házimacska él a kontinensen. A hazai fajok védelmének egyik gyakorlati intézkedése, hogy a szárazföldtől távoli szigetekből teremtenek Noé bárkáját, vagyis erősítik az ökológiai biztonságukat, mivel ott kevesebb macska és róka lakik. A tűz óvatosabb használatát, és a rókák és macskák irtását is fontolóra kell venni a tudósok szerint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás